Persoanele infectate cu coronavirus, identificate prin Uber. Ce presupune serviciul

Persoanele infectate cu coronavirus, identificate prin Uber. Ce presupune serviciul

Compania de ride-sharing Uber a lansat un serviciu care oferă autorităţilor accesul facil asupra unor date referitoare la şoferii şi clienţii acestora, care au intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19, notează Reuters.

Serviciul se adreseză oficialilor guvernamentali din sectorul sănătăţii din toate ţările unde desfăşoară activităţi Uber şi permite agenţiilor de sănătate să ceară utilizatorilor afectaţi de noul coronavirus să intre în carantină, pe baza informațiilor referitoare la clienți ce pot fi accesate preț de câteva ore.

Deși Uber a oferit astfel date de mai multe luni, în Statele Unite acestea nu au fost folosite, putându-se împiedica astfel o serie de focare de infecție. Mai exact, din 32 de state americane analizate, majoritatea nu au folosit datele de ride-sharing pentru a urmări răspândirea virusului.

Aceste date ar putea juca un rol important în combaterea virusului, spun experții din domeniul sănătăţii, pentru că identifică un număr mare de oameni din afara cercului social al unei persoane infectate.

Uber, noi măsuri împotriva infectării cu COVID-19

Recent, pe teritoriul SUA, compania Uber a demarat o nouă campanie, pentru a scoate în evidenţă politica firmei – ”No Mask, No Ride” (Nu ai mască, nu călătoreşti).

Astfel, șoferii de laUber vor fi nevoiți să încarce un selfie în aplicație înainte de a începe să transporte pasageri, pentru a demonstra că poartă mască de protecție. Alte cerințe includ confirmarea că nu au simptomele specifice infecției cu COVID-19, igienizareavehiculului în mod regulat și spălatulpe mâini.

De asemenea, clienții vor fi obligați să poarte o mască de protecție înainte de a se urca în mașină, fără a fi nevoiți să confirme acest lucru printr-o fotografie. Sarcina de a verifica că pasagerii se conformează revine șoferului.

În plus, călătorilor care observă că șoferul nu poartă mască, li se recomandă să nu urce în mașină și să anuleze cursa, iar compania promite că nu vor exista penalizăril, scrie cnn.com.

La încheierea cursei, pe lângă ratingul care se acordă în mod normal, feedback-ul va cuprinde și o întrebare care să confirme purtarea măștii, iar dacă se constată că aceeași persoană, fie pasager sau șofer, a încălcat regula de mai multe ori, acesteia i-ar putea fi blocat accesul la platformă.

De asemenea, numărul maxim permis de pasageri în mașină va fi de 3 în loc de 4, în timp ce li se recomandă să nu ocupe scaunul din față și să nu deschidă geamurile.

Ce reguli trebuie să respecte șoferii Uber pe timpul stării de alertă din România

O parte dintre regulile impuse pe timpul stării de alertă îi vizează pe taximetriști și pe șoferii de Bolt și Uber. Vorbim despre Ordinul nr. 984/829/2020 al ministrului Transporturilor și al ministrului Sănătății, privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS-CoV-2.

Potrivit legii, taximetriștii și șoferii de Uber și Bolt, pe timpul stării de urgență, trebuie să poarte mască de protecție cât timp este la serviciu. Totodată, pasagerii au obligația de a veni la locul de îmbarcare cu mască de protecție și de a purta masca de protecție la urcarea în vehicul și pe toată durata călătoriei;

De asemenea, la urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluții dezinfectante. Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția mijlocului de transport înainte de plecarea în cursă. Foarte important, spune specialiștii, va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului.

O altă regulă impusă acestora pe timpul stării de alertă vizează montarea unui separator între șofer și bancheta din spate, destinată clienților. Practic, transportul pasagerilor se va efectua doar pe locurile din spate.

Mânușile de protecție vor fi necesare șoferului în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacțiunii cu alte persoane, cum ar fi agenții de circulație.

De asemenea, igienizarea și dezinfectarea interiorului autoturismului sunt obligatorii în fiecare zi.

O altă măsură vizează plata curselor. Autoritățile recomandă a se utiliza cu precădere plățile electronice.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)