Riposta mediei tradiționale? Marile publicații străine au publicat concomitent dezvăluiri în scandalul Facebook – Cambridge Analytica (FOTO)

Riposta mediei tradiționale? Marile publicații străine au publicat concomitent dezvăluiri în scandalul Facebook - Cambridge Analytica (FOTO)

Acțiunile Facebook au pierdut luni 7% pe bursă, iar 40 de miliarde de dolari s-au evaporat din capitalizarea bursieră a gigantului condus de către Mark Zuckerberg. Iar problemele acestuia sunt departe de a se sfârși aici.

The Guardian și The New York Times au publicat concomitent dezvăluiri legate de scurgerea de date dinspre Facebook spre Cambridge Analytica, notează Dragoș Stanca, pe blogul personal.

Faptul că Facebook a anunțat în weekend, la ceas de seară, suspendarea relației cu Cambridge Analytica, demonstrează că Facebook știa că urmează să apară acest val de materiale. Hotărârea companiei, astfel, apare ca un fel de confirmare că lucrurile nu sunt în regulă.

Mai mult, “maeștrii” de la Cambridge Analytica au căzut în plasa întinsă fix prin metodele pe care se laudă că le folosesc pentru compromiterea candidaților.
Un reporter de investigații al Channel 4 a pretins că e reprezentantul unui personaj foarte bogat, care vrea să cumpere serviciile Cambridge Analytica. Iar lăcomia a făcut restul. În discuția ce a fost filmată cu camera ascunsă, CEO-ul Alexander Nix chiar a spus, cu subiect și predicat, nu doar că distribuie și amplifică fake news, ci că le și produce. (Detalii AICI)

Pe harta clienților SCL Group / Cambridge Analytica, publicată de Channel 4, apare si România.

Coordonarea publicațiilor internaționale ar putea fi interpretată de unii drept riposta acestora, după ce Facebook și-a schimbat algoritmul de afișare a postărilor, în detrimentul conținutului de știri, afectând astfel traficul a numeroase publicații.

”Facebook face cunoștință, ironic, cu puterea mediei tradiționale, cea lovită cel mai aspru de explozia rețelei sociale din ultimii ani. Iar aroganța cu care a tratat mai nou subiectul și rolul producătorilor “tradiționali” de hard news îl lovește acum puternic”, scrie Dragoș Stanca.

Și, după părerea lui, Google n-ar trebui să fie foarte liniștit, pentru că modelul de business bazat pe date colectate și deținute netransparent poate fi serios afectat.

”În opinia mea, Cambridge Analytica nu sunt decât niște escroci deveniți corporație, profitând din plin de breșele existente în modul în care datele pot fi manipulate cu rea voință, de banii murdari ai politicienilor din întreaga lume și, nu în ultimul rând, de naivitatea clienților”, a mai scris Stanca.

Oricum, dacă azi Cambridge Analytica e nevoită să se reinventeze, iar Facebook este puțin afectat, alte N companii sau structuri controlate de state vor continua să funcționeze fără probleme.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit