Serviciul lui Elon Musk de internet prin satelit este disponibil și în România

Serviciul lui Elon Musk de internet prin satelit este disponibil și în România
. Sursa foto: Hepta

Joi, serviciul de internet prin satelit Starlink, dezvoltat de SpaceX, compania fondată în 2002 de Elon Musk, a devenit disponibil și în România.

Starlink este o „constelație” de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit.

Serviciul de internet al lui Elon Musk disponibil în România

Eduard Lucian Lovin, vicepreședintele ANCOM a transmis pe pagina sa de Twitter informația potrivit căreia Starlink, a devenit disponibil și în România.

„Serviciile comerciale #Starlink sunt acum live și disponibile în #România începând de ieri, 7 aprilie. Utilizatorii din România se pot aștepta să vadă viteze de date între 100 Mbps și 200 Mbps cu latență de 20ms în majoritatea locațiilor. Starlink oferă, de asemenea, o acoperire critică pentru Ucraina”, a scris vicepreședintele ANCOM.

În România, instalarea unei antene costă 3.200 de lei, iar transportul se ridică la 410 lei. Costul lunar de întreținere a antenei va fi de 529 de lei. Serviciul promite latență redusă şi viteza de download de până la 250 Mb/s, potrivit publicației de profil mobilissimo.ro.

Starlink oferă internet de mare viteză

Potrivit Autorității Naționale de Management și Reglementare în Comunicații, Starlink a primit o licență de furnizare a serviciilor de acces la internet pe 2 martie. Deși operatorul nu începuse încă să preia la acea vreme comenzi în România, clienții erau invitați să precomande serviciul achitând suma de 99 de dolari.

„Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România.

Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți. Beneficiile? Nenumărate”, a precizat Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților.

Serviciul susține că este potrivit pentru apeluri video, jocuri online, streaming și alte activități cu o rată ridicată de utilizare a datelor și care în trecut nu puteau fi realizate cu internetul prin satelit.

Urmăriți B1TV.ro și pe