Snapchat, acuzat că favorizează traficul de droguri. Compania se confruntă cu procese pe bandă din partea unor părinți ai căror copii au folosit aplicația

Snapchat, acuzat că favorizează traficul de droguri. Compania se confruntă cu procese pe bandă din partea unor părinți ai căror copii au folosit aplicația
Sursa Foto: Flickr.com

Platforma Snapchat face obiectul unei investigații jurnalistice: NBC News susține că platforma de socializare creează un mediu prielnic vânzătorilor de droguri aflați în căutare de clienți.

Reporterii americani au arătat că dealerii de substanțe interzise pot fi descoperiți ușor prin căutări după cuvinte cheie iar ulterior contactați pentru negociere directă, indiferent de vârsta apelanților.

Astfel, părinții unor tineri care s-au confruntat cu această adicție au intentat un proces împotriva Snapchat și a companiei sale mamă SNAP- relateză phonearena.com. Este cazul fiului lui Amy Neville, în vârstă de 14 ani, care ar fi folosit aplicația pentru a lua legătura cu un traficant de droguri care i-a vândut pastile care conțineau fentanil, un narcotic puternic de 100 de ori mai puternic decât morfina care poate fi mortal.
Vorbind despre copiii care au murit după ce au cumpărat droguri de la dealeri prin Snapchat, americanul a spus: „Aplicații precum Snapchat…fac aceste pericole accesibile copiilor noștri”
Peste 50 de părinți au intentat – ceea ce NBC News numește – „un șir de procese” prin care acuză Snapchat că „a ignorat daunele pe care produsul său le provoca utilizatorilor” și a spus că platforma a scăpat controlul aplicației în mâinile traficanților de droguri.

O nouă funcție alimentează acuzațiile

Potrivit acuzațiilor, funcția de căutare și algoritmii automați de recomandare a conținutului înlesnesc descoperirea furnizorilor de droguri și medicamente care creează dependență, fiind relativ ușor pentru adolescenții de peste 14 ani să vândă și să cumpere droguri prin intermediul rețelei de socializare; dacă se află în raza de livrare a dealerilor, adolescenții care frecventează Snapchat pot procura cu ușurință narcotice.

Astfel, pe urmele scandalului iscat de un studiu pentru uz intern al companiei Meta, care a arătat cât de nociv este Instagram asupra sănătății mintale a adolescenților, procesul îndreptat împotriva administratorului Snapchat ar putea avea efecte devastatoare asupra companiei demult criticată pentru lipsa de protecție oferită utilizatorilor.

Mai mult, Snapchat a introdus recent opțiunea Dissapearing Messages, alimentând suspiciunile care planează asupra platformei; în contextul activităților ilicite descoperite, opțiunea pare că vine doar să șteargă urmele tranzacțiilor suspecte, cimentând și mai mult rolul Snapchat în activitățile organizațiilor criminale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:39 - MAE, atenționare de călătorie pentru românii din Franța: Circulația feroviară, transportul public și zborurile vor fi perturbate de greva generală
18:36 - Un vis devenit realitate! Tânăr ieșean, pilot de avioane la 22 de ani: „Am ştiut mereu că drumul meu nu va fi unul simplu”
18:29 - Alina Ceușan vorbește despre momentul logodnei, după 4 ani de căsnicie / Nu i-a plăcut inelul: „Și eu am fost cu o pretenție de asta neînțeleasă”
18:27 - Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Avizăm HG de plafonare a prețurilor RCA, dar avem recomandarea să o extindă, să includă și costul reparațiilor
18:22 - Clujenii sunt îngroziți de craniile și ficații de prin „altarele” improvizate din Pădurea Hoia dar șamanii fac apel la calm: „Sunt practici pașnice și respectuoase”
18:22 - Biletele de avion se vor scumpi cu până la 15% în această vară: „Nu există capacitate”
18:06 - Maia Sandu: Am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil – limba de stat a Republicii Moldova este cea română
17:54 - Românii care suferă de „boala secolului” pot să primească vouchere de 3.000 de lei / Ce condiții trebuie respectate
17:52 - Victor Ponta, despre „umilința” la care suntem „supuși”: „Nu Europa este dușmanul României – ci lașii și incompetenții români care ne reprezintă în raporturile cu Europa”
17:40 - Un camion a fost mistuit de flăcări pe drumul expres din Oradea. Focul a distrus în totalitate capul tractor