Mentorul principal al echipei de robotică Delta Force, Corina Botoșan, spune că birocrația românească i-a privat pe elevi de bursele pe care le meritau – transmite G4media.

Statul român nu dă doi bani pe viitorul românilor geniali

„Echipa Delta Force a obținut la Campionatul național locul 2, premiul Inspire și astfel ne-am calificat la Campionatul Mondial.

Acest loc 2 național ne-ar fi asigurat și o bursă de performanță, dar, din păcate, tot Ministerul Educației a trecut competiția la categoria celor pentru care nu se alocă buget pentru burse.

Nu știm de ce, probabil nu sunt suficiente fonduri” menționează, cu durere, Corina Botoșan pentru publicație citată.

Fonduri și vacanțe scumpe pentru bugetari de lux, nu și pentru tinerii noștri premiați la nivel mondial

„Există însă o altă lege, legea nr. 235/ 2010 prin care se acordă burse de merit olimpic internațional elevilor care au obținut distincții, respectiv locurile 1, 2, 3 și mențiune la olimpiadele școlare internaționale, indiferent de disciplina de învățământ la care acestea au fost organizate, cu condiția ca aceste competiții să fie pe lista publicată de Ministerul Educației. Iar în ordinul numărul 3.066, pe liste se află și concursul de robotică școlară First Tech Challenge România.

Bursa, așa cum spune legea, ar fi trebuit acordată începând cu luna imediat următoare câștigării titlului.

Nici despre această bursă nu știm nimic, deși Liceul Național de Informatică a depus la Inspectoratul Școlar Arad o solicitare în acest sens în luna august. 

Nimeni nu zice nimic, iar copiii sunt dezamăgiți. Eu le-am explicat că munca lor nu se reduce doar la bursă. Ei trebuie să fie buni, în primul rând pentru ei”, adaugă apreciatul cadru didactic.

Președintele le-a trimis… felicitări

Fiecare elev a primit doar câte o scrisoare de felicitare din partea președintelui României, Klaus Iohannis, fost profesor înainte de cariera sa politică.

„Până la urmă, concluzia este că în România fiecare este pe cont propriu, iar titlul le-a adus campionilor o experiență, o creștere a vizibilității și un CV care îi va ajuta cu siguranță în viitor” consideră mentorul principal al echipei de robotică Delta Force, Corina Botoșani.

Prea tineri ca să se resemneze

Elevii arădeni mărturisesc că s-ar fi bucurat să primească burse; nu se resemnează iar lipsa acestora nu îi descurajează.

„Eu, sincer să vă spun, mi-aș fi dorit să primesc bursă.

Am muncit mult și am adus de aici, de la Arad, un titlu important pentru România. Am sperat că vom fi recunoscuți și de Guvern, pentru că domnul președinte Iohannis ne-a felicitat personal.

Dar dacă nu se poate, asta este. Nu facem noi legile.

Noi ne ocupăm doar de construcția roboților. Acolo ne pricepem cel mai bine. Cu bursă sau fără bursă, pasiunea nu ne poate lua nimeni”, conchide căpitanul echipei de robotică Delta Force, Cătălin Georgescu, citat de site-ul amintit.

Delta Force Arad a fost prima echipă din afara Statelor Unite care a câștigat Campionatul Mondial de Robotică

Totul a fost posibil cu ajutorul părinților, sponsorilor și Asociației “Nație prin Educație”, care a adus concursul în România.

Echipa de robotică este susținută financiar de către primărie prin proiectele depuse încă de la înființare.

Campionatul Mondial de Robotică First, desfășurat anul trecut în Texas, este un eveniment internațional anual la care au participat 160 de echipe ale celor mai geniali tineri în domeniul științei și inovației din toate colțurile lumii.