Țepele utilizate de hackeri pe WhatsApp, care lasă utilizatorii cu conturile bancare goale

Țepele utilizate de hackeri pe WhatsApp, care lasă utilizatorii cu conturile bancare goale
Foto: Pixabay

De când OMS a anunțat oficial pandemia de COVID-19, rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie au devenit din ce în ce mai utilizate în scop profesional. Infractorii cibernetici s-au adaptat vremurilor și vânează din ce în ce mai mulți utilizatori vulnerabili. Astfel, în ultimii doi ani, s-au dezvoltat ample tehnici și rețele de fraudă.

Cu ajutorul WhatsApp reușesc hackerii să obțină sume consistente de bani și informații personale, mai nou. Iată 3 dintre metodele utilizate de infractori:

Atacurile de tip ransomware

Un fișier creat de hackeri ajunge în telefonul utilizatorilor, care nu pot efectua nicio operațiune până când plătesc o anumită taxă solicitată. Această metodă vizează inclusiv instituțiile, mai ales pe cele publice, care pentru răcăpăta controlul asupra sistemelor virusate, sunt dispuse să intre în jocul escrocilor. Această practică trebuie să determine instituțiile publice în 2022 să investească mult mai mult în protecția împotriva atacurilor cibernetice, susțin specialiștii.

„Accidentul”

Metoda „Accidentul” este utilizată peste tot în lume. Mai nou, s-a mutat pe WhatsApp. Un individ care pretinde că este o persoană apropiată victimei îi trimite un mesaj prin care îi transmite că are nevoie urgentă de bani, în urma unui accident sever suferit de curând. În urma șantajului emoțional, la impuls, multe victime pică în plasă, în special vârstnicii.

„Copiii” care cer bani

Este vorba despre o versiune a metodei „Accidentul”. De regulă, cei vizați sunt părinții, care primesc din partea unui hacker un număr de cont pe WhatsApp și solicitarea de a vira o sumă de bani. Infractorul cu identitatea copilului victimei susține că și-a pierdut telefonul și că tocmai avea de făcut o plată consistentă. În Marea Britanie au fost confirmate de Poliție multiple astfel de situații. De aceea, specialiștii în securitate cibernetică recomandă să nu trimiteți date personale persoanelor necunoscute.