Tumblr susține că Rusia a folosit peste 80 de conturi pentru a propaga știri false

Tumblr susține că Rusia a folosit peste 80 de conturi pentru a propaga știri false
Foto: Bloomberg

Platforma online de microblogging Tumblr susține că aproximativ 84 de conturi au fost folosite de o grupare secretă din Rusia pentru a propaga știri false, în timpul campaniei prezidențiale din SUA câștigată de magnatul Donald Trump, informează Fortune.

Respectivele conturi ”erau folosite ca partea a unei campanii de dezimformare în timpul alegerilor care au avut loc în SUA în 2016”, a transmis compania.

Investigația a dus la acuzarea a 13 persoane care aveau legături cu Agenția rusă de Cercetare de Internet (IRA).

Tumblr a șters conturile și postările, a informat forțele de ordine și a ajutat Departamentul Justiției al SUA. Pentru a evita astfel de situații pe viitor, compania a anunțat că va notifica prin email pe ”oricine a apreciat, distribuit, răspuns sau urmărit un cont care are legătură cu IRA”.

Totodată, Tumblr a publicat o listă cu 84 de nume de utilizatori suspectați că ar face parte din armata de troli ai Rusiei.

Comunicatul Tumblr vine în contextul scandalului Cambridge Analytica. Această companie este acuzată că a folosit datele personale a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook, fără acordul acestora, pentru a transmite știri, multe dintre ele false, care să încline balanța în favoarea lui Donald Trump, în campania prezindențială din SUA, și în beneficiul taberei pro-Brexit, în Marea Britanie. Și Facebook a fost afectat de acest scandal. Mark Zuckerberg a recunoscut că gigantul social-media pe care îl conduce “a făcut greșeli”.