El Niño a revenit și, conform specialiștilor, există posibilitatea ca acest fenomen să ducă la depășirea unui nou record de temperatură medie la nivel mondial. El Niño este un fenomen meteorologic global care se produce atunci când apele din Oceanul Pacific devin mult mai calde decât în mod obișnuit. Efectele acestui fenomen se resimt și în România, iar în ultima perioadă, cele mai mari județe ale țării au fost afectate de vremea nefavorabilă. În cursul zilei de astăzi, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o altă alertă meteo, iar informațiile indică faptul că situația va fi una extrem de gravă.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) a anunțat joi că El Niño este în prezent în curs de desfășurare, după trei ani de răcire a modelului meteorologic La Niña. Potrivit meteorologilor, El Niño este de obicei asociat cu temperaturi record la nivel global. Deși nu se cunoaște în mod precis dacă acest lucru va avea loc în 2023 sau 2024, majoritatea specialiștilor sunt de părere că probabilitatea este mai mare decât cea a unui scenariu contrar.
Fenomenul climatic cunoscut sub numele de El Niño joacă un rol important în creșterea temperaturilor globale și în exacerbarea fenomenelor meteorologice extreme. Acest fenomen este rezultatul oscilațiilor temperaturilor oceanice și a vânturilor din Pacific, care alternează între perioadele de El Niño, caracterizate de încălzire, și La Niña, caracterizate de răcire.
Se estimează deja că anul acesta va fi mai cald decât în 2022 și că va ocupa poziția a cincea sau a șasea cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată. Impactul fenomenului El Niño se resimte pe parcursul mai multor luni și există posibilitatea ca în 2024 să fie înregistrate noi recorduri de temperatură.
El Niño impinge apa caldă din Oceanul Pacific spre est, deplasând jet stream-ul mai la sud. Acesta cauzează vreme mai uscată și mai caldă în nordul SUA și precipitații intense și inundații în sud-estul SUA și pe coasta Golfului. În Europa, poate duce la ierni mai reci și mai uscate în nord și mai umede în sud. El Niño crește temperatura globală cu aproximativ 0,2 grade Celsius, apropiindu-ne de limita critică de 1,5 grade Celsius pentru încălzirea globală, scrie playtech.
„Probabilitatea de a avea primul an la 1,5 grade Celsius în următoarea perioadă de cinci ani este acum de aproximativ 50:50”, a declarat pentru The Guardian profesorul Adam Scaife de la UK Met Office.
Efectele acestui fenomen global se fac simțite de ceva vreme și în România, manifestându-se prin fenomene extreme și condiții meteorologice nefavorabile în aproape întreaga țară. Astăzi, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o altă alertă meteo de Cod portocaliu. Potrivit instituției, se prognozează o vreme extremă, caracterizată de „averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp. În zona avertizată, în ultimele ore, s-au acumulat cantități de 35…45 l/mp.”, conform avertizării ANM.
Această avertizare se referă în mod explicit la județul Gorj, dar conform ANM, și alte zone din țară vor fi afectate în următoarele ore, inclusiv județele Caraș-Severin, Mehedinți, Alba și Hunedoara. Avertizarea emisă de ANM va fi în vigoare până mâine, 16 iunie, la ora 12:00.