Avertizare ANM. Cod galben de vânt și ceață în 11 județe

Avertizare ANM. Cod galben de vânt și ceață în 11 județe
FOTO: Pixabay.com

Administraţia Naţională de Meteorologiea emis, sâmbătă, avertizări Cod galben de intensificări ale vântului și ceață în 11 județe.

Astfel, în județele Giurgiu, Teleorman, Dolj și în mai multe localităţi din Sibiu și Olt ceața va persistapână la ora 9:00.

Astfel, până la ora 11:00, în zona de munte a judeţelor Gorj și Vâlcea, la peste 1.800 metri, se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi temporar 90 – 100 km/h.

Până la ora 12.00, în județul Caraş-Severin vor fi intensificări ale vântului care vor depăși local 55-65 km/h; pe crestele montane înalte. Vitezele la rafală vor depăși 70-90 km/h și se anunță transport de zăpadă pe crestele montane.

Tot până la ora 12.00, în zona de munte a judeţelor Argeş, Prahova și Dâmboviţa se anunță intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși 90-100 km/h.

Cum va fi vremea de Crăciun

Elena Mateescu, directorulANM, a precizat, pentru B1 TV, că estimările pentru luna decembrie indică posibilitatea ca aceasta să fie o lună mai călduroasă decât în mod obișnuit.

„Este posibil ca încă de duminică noaptea să cadă primii fulgi de zăpadă în București. Este posibil ca până mâine, ultima zi de toamnă, să vorbim inlusiv în Capitală de un strat de zăpadă, care să se situeze în general între 3-5 cm, izolat posibil și peste 5 cm.

Urmează și un regim de temperaturi deosebit de scăzut pentru perioada din calendar. Minimele, mâine (30 noiembrie, n.r.) se vor situa între -10 până la cel mult 1-2 grade, chiar și maximele vor fi între -9 grade Celsius , până la cel mult 4-5 grade. Miercuri dimineață, vorbim de o dimineață foarte rece, -13…-14 grade în general iar în București -4, -5 grade. De la jumătatea săptămânii, o vreme în încălzire de la o zi la alta, cu maxime de până la 14 grade celsius”, a menționat directorulANM.

Pentru perioada Crăciunului, se poate observa o tendință de zile mai calde decât în mod obișnuit. La acest moment, luna decembrie dă semnalul unei luni mai călduroase decât în mod obișnuit.

Elena Mateescua catalogat anul 2020 drept unul dintre cei mai călduroși ani din istorie.

„Vorbim de un an 2020 ca unul dintre top 5 cei mai călduroși ani din istoria măsurătorilor în țara noastră și poate și la nivel mondial”, a spus directorulANM.