Cod portocaliu de vreme severă în toată țara. Când scăpăm de ploi

Cod portocaliu de vreme severă în toată țara. Când scăpăm de ploi
Sursa Foto: Hepta

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri dimineață două coduri, portocaliu și galben, de vreme rea, care expiră în duminică, 27 septembrie, ziua alegerilor locale.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 26 septembrie, ora 9:00 – 27 septembrie, ora 3:00, pe fondul avertizării Cod portocaliu de vreme rea, în zona de munte, precum şi în Maramureş, Transilvania şi local în Oltenia, Muntenia şi Moldova, va ploua abundent şi vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată.

Cod galben și portocaliu de vijelii puternice în toată țara. Temperaturile scad semnificativ

Prima avertizare care intră în vigoare este cea de tip cod galben, care intră în vigoare începând de vineri seară de la ora 23:00, și expirăduminică dimineață, la ora 7:00. Codul portocaliude ploi abundente și vijelii intră în vigoare sâmbătă dimineață, la ora 9:00, și expiră duminică dimineață, la ora 3:00.

Conform meteorologilor de serviciu,în zona de munte, precum şi în Maramureş, Transilvania şi local în Oltenia, Muntenia şi Moldova, va ploua abundent şi vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină şi frecvente descărcări electrice).

Se vor semnala cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat va ploua în toate regiunile, iar cantitățile de apă vor depăşi 50 – 60 l / mp şi izolat 70 – 90 l / mp.

Avertizare de cod portocaliu de ploi şi vijelii în aproape toată ţara

În judeţele în care nu va fi cod portocaliu, va fi cod galben de ploi, vijelii şi grindină.

Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45…60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100…110 km/h.

În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60…80 km/h mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

De asemenea, în intervalul 25 septembrie, ora 23:00 – 27 septembrie, ora 6:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben, timp în care va ploua în toate regiunile, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 – 35 l/mp.

Meteorologii auprecizatcă, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Prognoza meteo pentru București

Administrația Națională deMeteorologie a emis și o prognoză meteo specială pentru Capitală.

Începând de vineri seară de la ora 23:00 șipână sâmbătă dimineață la ora 9:00, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă în București va fi cuprinsă între 16 și 18 grade Celsius.

Duminică vremea se va încălzi ușor.Maximele din termometre vor indica 23 de grace Celsius, iar minimele vor fi de 12 grade. Vântul va sufla activ cu o viteza de 23 de km / oră.