Codul galben și codul portocaliu de vreme rea, actualizate de ANM. Care sunt cele mai afectate zone din România

Sursa Foto: Hepta

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat codul galben și portocaliu pentru instabilitate atmosferică accentuată de pe teritoriul României. Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

Codul galben

Astfel, Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului va fi valabil de pe 26 septembrie, ora 11:00 până pe 27 septembrie, ora 03:00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată sâmbătă în sudul și centrul țării, precum și la munte, iar seara și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a teritoriului. Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp, anunță meteorologii.

Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45…60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100…110 km/h. În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60…80 km/h.

Codul portocaliu

În ceea ce privește codul portocaliu, acesta va fi valabil în același interval, însă zonele în care acesta se va manifesta s-au înmulțit.

Se vor semnala ploi abundente, instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Astfel, zonele afectate sunt Maramureș, Transilvania, local Moldova și zona de munte.

În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Codul portocaliu a fost extins până sâmbătă, ora 23:00, în zona Munteniei și local în Oltenia.

În aceste zone, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii puternice, averse torențiale, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 35…50 l/mp, a precizat ANM pe pagina de Facebook.