Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. Elena Mateescu (ANM), detalii despre prognoza meteo pentru Sărbătorile de iarnă

Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. Elena Mateescu (ANM), detalii despre prognoza meteo pentru Sărbătorile de iarnă
Foto simbol: Pixabay

Directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat că instituția a actualizat estimările pentru intervalul 5 decembrie – 2 ianuarie, transmite Antena3.ro.

Elena Mateescu (ANM), detalii despre prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion

Intervalul invocat de directoarea ANM cuprinde și perioada Sărbătorilor de iarnă, mai precis săptămânile 19 – 26 decembrie, respectiv 26 decembrie – 2 ianuarie.

„La acest moment, actualizarea indică posibilitatea ca în ambele săptămâni valorile de temperaturi să se mențină ușor mai ridicate, peste ceea ce ar fi normal pentru intervalele respective și mai ales în săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie, când vorbim în special pentru partea de vest, centru, sud-est a țării, de abateri termice pozitive mai mari”, a declarat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

De Crăciun, vremea ar putea fi în general mai caldă decât în mod neobișnuit.

„De Crăciun putem să apreciem, în medie, o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit. Este posibil să vorbim în mod obișnuit de valori care să depășească, în medie, la nivelul maximelor, 6-7 grade pentru că valorile normale pentru perioada respectivă ar trebui să se situeze și să varieze, în general, între – 5 până la cel mult 5-6 grade la nivelul maximelor”, a precizat directoarea generală a ANM.

„Nopțile sunt în general reci în zonele depresionare, în special și în zonele montane, acolo unde temperaturile pot scădea sub -10 grade și este normal să înregistrăm în ultima decadă a unei luni decembrie cel puțin în aceste zone, valori care să caracterizeze o vreme specifică datei din calendar, în timp ce în zona litoralului, cel mult 1-2 grade Celsius”, a continuat ea.

„Dacă la acest moment aceste estimări arată posibilitatea menținerii unei tendințe de o vreme în general mai caldă, luând în considerare aceste abateri termice pozitive putem să înregistrăm valori de până la 10-8 grade Celsius posibil chiar mai ridicate, desigur, va depinde foarte mult de circulația maselor de aer și masa de aer mai caldă care va putea staționa în zona țării noastre”, a mai spus Elena Mateescu.

Nu în ultimul rând, directoarea generală a ANM a precizat că vom avea o imagine mai clară asupra lunii ianuarie pe măsură ce ne apropiem de finalul anului 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`