Iarna își intră în drepturi. Cod galben de ninsori în 11 județe din România. Ce zone sunt afectate de un strat consistent de zăpadă

Iarna își intră în drepturi. Cod galben de ninsori în 11 județe din România. Ce zone sunt afectate de un strat consistent de zăpadă

Vineri, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de ninsori moderate cantitativ, ce vizează 11 judeţe din țară. Avertizarea este valabilă până sâmbătă la ora 14:00.

Cod galben de ninsori în 11 județe din România

Concret, în intervalul 20 noiembrie, ora 20:00 – 21 noiembrie, ora 14:00, în cea mai mare parte a Carpaţilor Occidentali şi Meridionali va ninge, iar stratul de zăpadă nou depus local va fi consistent.

Din a doua parte a nopţii de vineri spre sâmbătă (20 /21 noiembrie) şi în prima parte a zilei de sâmbătă (21 noiembrie) în sudul şi sud-vestul Transilvaniei, precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă.

Judeţele cuprinse în avertizarea ANM sunt Sălaj, Cluj, Alba, Braşov, Sibiu, Hunedoara, Caraş Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.

De asemenea, meteorologii au actualizat şi informarea vizând ninsori la munte, precipitaţii mixte în zonele joase de relief şi intensificări ale vântului.

Potrivit acestora, de vineri de la ora 15:00 până sâmbătă la ora 14:00, temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a ţării, iar mai ales în centru, sud-vest şi în zona de munte cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 15 – 20 litri/mp. La munte vor predomina ninsorile.

Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se vor semnala şi în Transilvania şi local în zonele de deal din Moldova, Muntenia şi Oltenia.

Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele estice, sud-estice şi vestice în general, cu viteze de
40 – 50 km/h, iar în zona montană înaltă, rafalele vor depăşi 60 – 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.