Prognoza meteo, azi, 01 august 2020. Este așteptată vreme extremă

Prognoza meteo, azi, 01 august 2020. Este așteptată vreme extremă
FOTO: Pixabay.com

Sâmbătă, 01 august 2020, potrivit meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM, n.r.), vremea va fi extremă în acest sfârşit de săptămână în România. ANM a emis un cod galben de caniculă şi disconfort termic pentru 16 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Însă, pe lângă caniculă trebuie să ne aşteptăm şi la furtuni.

Prognoza meteo în principalele zone din țară. Cum va fi vremea azi, 01 august 2020

Mai exact, sâmbătă, spre deosebire de ziua anterioară, în regiunile sudice vremea va fi local călduroasă, cu disconfort termic ridicat la amiază, când şi indicele temperatură – umezeală (ITU) va mai atinge izolat pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi variabil, cu înnorari temporar accentuate după-amiază şi seara la munte, îndeosebi în Carpaţii Meridionali şi izolat în restul teritoriului, cu o probabilitate mai mare în sud, unde se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial şi descărcări electrice. Cantităţile de apă vor depăşi pe suprafeţe mici 15 – 25 litri pe metrul pătrat şi vor fi condiţii de grindină.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări ziua în vest, nord, centru şi la munte, iar noaptea în sud-est, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor.

Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 34 de grade Celsius, iar cele minime, în general, între 10 şi 20 de grade Celsius.

În acest weekend,în Banat se va înregistra o răcire de temperaturii cu aproximativ 3 grade față de restul săptămânii, după care vor crește din nou. Minimelor termice vor oscila între 16 – 14 grade în acest sfârsit de săptămână.

Și în Crișana vremea se răcește ușor, însă maximele se vor situa în jul valorii de 30 de grade, însă minimele vor scădea la 13 grade până duminică.

O scădere a vremii se va înregistra și în Transilvania, mercurul din termometre nu va arăta mai mult de 29 de grade în acest weekend, iar minimelor termice vor atinge 11 grade până duminică.

Sfârsitul de săptămână aduce o vreme cu 4 grade mai rece în Maramureș, cu maxime ce nu vor depăși 28 de grade.Pe durata intervalului temperatura minimă se va menține în jurul valorii de 12 grade. În Moldova se vor atinge maxim 26 de grade și minime de 14 grade.

O răcire semnificativă se va simți și în Dobrogea, unde se vor atinge 28 de grade la amiază și minime de 18 grade.

În Muntenia și Oltenia temepraturile vor fi de aproximativ 30 de grade, în timp ce minimele vor scădea la până la 16 grade.

Prognoza meteo pentru București

În Capitală, valorile termice vor marca o scadere faţa de intervalul anterior, astfel încât vor caracteriza doar o vreme calduroasa. Temperatura maxima va fi de 32 – 33 de grade, iar disconfortul termic mai ridicat în orele amiezii când şi indicele temperatura-umezeala (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unitaţi. Cerul va fi variabil, cu unele înnorari dupa-amiaza, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificari noaptea. Temperatura minima va fi de 17 – 21 de grade

Prognoza meteo la munte

La munte, vremea va fi instabilă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 şi 23 grade Celsius. Cel mai cald va fi în Poiana Braşov şi Predeal.

Prognoza meteo pe litoral

La malul Mării Negre, cerul va fi parțial noros. Șansele de precipitații sunt de 40%. Temperatura maximă va fi de 28 grade Celsius, iar cea minimă, de 21 grade Celsius.

Tags: