Actriţa iraniană Hengameh Ghaziani, arestată pentru că şi-a scos vălul islamic în public, a fost eliberată pe cauţiune

Actriţa iraniană Hengameh Ghaziani, arestată pentru că şi-a scos vălul islamic în public, a fost eliberată pe cauţiune
Actriţa iraniană Hengameh Ghaziani, arestată pentru că şi-a scos vălul islamic în public, a fost eliberată pe cauţiune. Foto: Facebook

Autorităţile iraniene au eliberat-o, duminică, pe cauţiune, pe celebra actriţă Hengameh Ghaziani, potrivit informațiilor apărute în presa locală, la mai bine de o săptămână după ce aceasta a fost arestată pentru că sprijină mişcarea de protest din ţară.

Republica Islamică este scena protestelor declanşate pe 16 septembrie de moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost arestată de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

Hengameh Ghaziani a fost arestată pe 20 noiembrie

Autorităţile denunţă „revoltele” încurajate, potrivit acestora, de Occident. Hengameh Ghaziani a fost eliberată duminică „din ordin al autorităţii judiciare”, a anunţat în aceeaşi zi agenţia oficială de presă Irna. Potrivit agenţiei Tasnim, aceasta a fost eliberată pe cauţiune.

Hengameh Ghaziani a fost arestată la 20 noiembrie pentru că a incitat şi sprijinit „revoltele” şi a comunicat cu presa de opoziţie, potrivit ziare.com.

Actrița s-a filmat cu capul descoperit

Actriţa a postat pe contul ei de Instagram un videoclip filmat pe o stradă din Teheran în care stă cu capul descoperit, în faţa camerei, fără să vorbească, apoi se întoarce şi îşi prinde părul în coadă aşa cum fac şi alte femei înainte de a merge să demonstreze. În vârstă de 52 de ani, ea a câştigat de două ori premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de film Fajr de la Teheran în 2008 şi 2012.

Sâmbătă, presa locală a anunţat eliberarea celebrului fotbalist kurd Voria Ghafouri, arestat joi pentru „propagandă” împotriva statului. Soţia lui a negat eliberarea lui pe Instagram. Autorităţile au raportat că mii de persoane au fost arestate în legătură cu protestele, inclusiv personalităţi din cinematografie, politică şi sport.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene