Clint Eastwood împlineşte 90 de ani în plină pandemie. Cum îşi sărbătoreşte actorul aniversarea (FOTO, VIDEO)

Vă vine a crede că neînfricatul Clint Eastwood, actorul deţinător a cinci premii Oscar, împlineşte 90 de ani?Starulînalt de 1,93 metri, cu trăsături marcante, ia din 31 mai calea centenarului pe acest pământ. Şi nu putem fi decât bucuroşi că ne-a întruchipat personaje nemuritoare în filme precumNecruțătorul, Misterele Fluviului, Podurile din Madison County, Evadare din Alcatraz, O fată de milioane, Scrisori din Iwo Jima…

Călător prin California

Clint Eastwood s-a născut în 1930, la San Francisco, într-o familie modestă, fără rădăcini artistice. Părintii săi au fost nevoiţi săse mute de nenumarate ori, în cautarea unor slujbe în fabricile din California.

„Nu-mi amintesc sa ne fi fost deosebit de greu în copilarie. Nu am suferit de foame, mancam si apoi ne jucam cu orice se gasea prin jur. Sunt sigur ca tatal nostru avea o multime de griji, dar sora mea si cu mine nu stiam despre ele atunci“ – povestea actorul despre primii lui ani de viaţă.

A absolvit un liceu tehnic şi apoi s-a mutat cu familia la Seattle, unde a avut diverse joburi insignifiante. Cum pasiunea lui era muzica, s-a înscris la un program al Universitatii din Seattle, dar nu a apucat sa înceapa studiile deoarece în 1950 a fost chemat în armata, pe fondul razboiului dintre SUA si Coreea. În armată însă, a avut o serie de colegi actori care l-au încurajat să o ia pe această cale.

Debut târziu

Abia în 1953 a ajuns Clint Eastwood în Cetatea filmului. S-a înscris la un colegiu de Administrarea Afacerilor pe care l-a abandonat însa repede. A muncit ca administrator de clădire, lucrator într-o benzinarie şi chiar săpător de piscine până a obţinut primele roluri de figurant.

Succesul a început să apară odată cu obtinerea rolului Rowdy Yates, în serialul de televiziune Rawhide (1959 – 1965), dar Eastwood, care trecuse de acum de 30 de ani, nu era mulţumit de personajul întruchipat.

În 1968 a început colaborarea cu regizorul Don Siegel, cel care, alaturi de Sergio Leone, si-a pus puternic amprenta asupra stilului regizoral al lui Eastwood. Vor lucra împreună mai bine de un deceniu, de la Coogan’s Bluff (1968) până la Escape From Alcatraz (1979). Apare alături de Richard Burton în Where Eagles Dare (1968) şi de Shirley MacLaine în Two Mules For Sister Sara (1970), iar în 1971 îşi face debutul regizoral cu thriller-ul Play Misty For Me.

Primul premiu Oscar… şi apoi alte patru

Inspectorul Harry Callahan din fimul Dirty Harry (1971), un poliţist cu metode neortodoxe, i-a atras, din nou, simpatia imensă a publicului.Se remarcă din nou cu The Outlaw Josey Wales (1976), un western despre duritatea vietii în noile te­ritorii, o primă producţie despre care s-a spus că merita Oscarul. Desi criticii l-au ovaţionat pentru Pale Rider (1985), anii ’80 au fost dificili pentru Eastwood, atat în plan profesional, cât şi personal. A revenit în forţă în 1992, când a produs, regizat şi jucat în Unforgiven, fiind recompensat cu mult râvnitul Oscar atâtpentru Regie, cât şi ca Cel mai bun film.

În 1995, a surprins total cu The Bridges Of Madison County, un film memorabil care i-a consolidat simpatia publicului.

Deşi cu Mystic River (2003) nu a mai luat Oscarul, în anul următor dă lovitura cuMillion Dollar Baby (2004), care ia douăstatuete pentru Cel mai bun film şiCel mai bun regizor.

În anul 2006, a produs şi regizat douăfilme despre Al Doilea Război Mondial, iar în 2008a jucat în Gran Torino, o dramăcare condamnăviolenţa şi prejudecăţile rasiale.

Clint Eastwood a jucat din 1964 rolul principal în peste 48de filme artistice, iar din 1968 a apărut de 21 de ori pe lista cu cei zece cei mai de succes actori din punct de vedere comercial, întocmită anual de către Quigley Publications.

O viaţă cu propriile legi

Într-un interviu publicat în revistaEsquire, Clint Eastwood i-a numit pe tinerii americani ”o generație de păsărici” și a apărat atitudinea rasistă a luiDonald Trump, candidatul republican la Casa Albă.Are optcopii, toţi artişti, rod al celor şasemari iubiri pe care le-a trăit de-a lungul timpului.

Ca şi majoritatea personajelor sale, Clint Eastwood a avut propriile legi dupăcare s-a ghidatîn artă, dar şiîn viaţa personală.

Cea de-a 90-a aniversare îl prinde alături deChristina Sandera, iubita cu 33 de ani mai tânără, după ce în 2014 a divorţat de cea de-a patrasoţie – jurnalistaDina Ruiz, cu care a vut o relaţie de 18 ani şi multe infidelităţi…

Deşi nu îi plac aniversările, starul va avea parte de o masă festivă organizată de familie, după cum a declarat fiul său Scott Eastwood, potrivit Fox News.

Top 5 secvenţe iconice cu Clint Eastwood

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare