Doliu în lumea muzicii. Celebrul compozitor grec Vangelis s-a stins din viață

Doliu în lumea muzicii. Celebrul compozitor grec Vangelis s-a stins din viață

Vangelis Papathanassiou, cunoscut publicului internațional sub numele de Vangelis, a murit marți la vârsta de 79 de ani, informează publicația elenă Ekathimerini.

Potrivit primelor informații, compozitorul ar fi murit într-un spital din Franța. Anunțul a fost făcut de reprezentanți ai artistului, însă aceștia nu au făcut publică cauza morții.

Compozitorul Vangelis Papathanassiou s-a stins din viață

Vangelis a fost unul dintre pionierii mondiali ai muzicii electronice, alături de Jean-Michel Jarre, Kraftwerk și Klaus Schulze. Acesta a devenit celebru după ce a câștigat premiul Oscar în 1981 pentru cea mai bună muzică originală pentru filmul „Chariots of Fire”.

Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile.

În anul 1982 Vangelis a câștigat premiul Oscar pentru coloană sonoră originală, pentru filmul „Chariots of Fire”. Tema albumului a stat o săptămână pe primul loc în Statele Unite, după ce a avut o ascensiune timp de un an.

Cine a fost Vangelis Papathanassiou

Vangelis, născut în 1943  a dezvoltat de timpuriu un interes pentru muzică şi experimente cu sunete produse prin lovirea oalelor şi tigăilor sau prin ataşarea unor cuie, pahare sau alte obiecte la corzile pianului părinţilor săi.

După ce a început să cânte cu trupe rock locale, Vangelis a plecat la Paris la vârsta de 25 de ani, alăturându-se unui grup de tineri artişti. În ciuda succesului repurtat pe scena europeană a rockului progresiv de la începutul anilor 1970, el nu a rezonat cu ceea ce se aştepta de la un artist comercial şi s-a retras în studioul de înregistrări pe care şi l-a creat la Londra.

Succesul „Chariots of Fire” a umbrit celelalte coloane sonore ale sale, în timp ce Vangelis a compus muzică şi pentru alte filme importante, inclusiv „Missin”, regizat de compatriotul său Costa-Gavras, şi pentru thrillerul SF „Blade Runner” al lui Ridley Scott.

În cariera sa de peste cinci decenii, artistul a lansat nu mai puțin de 52 de albume.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni