Sărbătoare mare în lumea muzicii populare: Maestrul Nicolae Botgros își sărbătorește jubileul de 70 de ani

Sărbătoare mare în lumea muzicii populare: Maestrul Nicolae Botgros își sărbătorește jubileul de 70 de ani
Foto: captura video.

Maestrul Nicolae Botgros își sărbătorește ziua de naștere pe 25 ianuarie. Dirijorul și conducătorul artistic al celebrei orchestre „Lăutarii” împlinește vârsta de 70 de ani, notează tv8.

S-a născut într-o familie de lăutari

Nicolae Botgros s-a născut în 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A studiat la Școala de Arte din Soroca și la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineț. În 1973 este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat din Chișinău (în prezent – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”), apoi în Orchestra Ansamblului Academic de Stat de Muzică și Dansuri Populare „Joc”, ca în 1978 să devină director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”.

În 1982, Nicolae Botgros a fost distins cu titlul Artist Emerit, iar în 1988 cu cel de Artist al Poporului. În 1993 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.

Dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc

În 2014, i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României, în grad de comandor. În 2002, postul de Televiziune „România Internațional” l-a declarat pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc. Printr-o hotărâre de Guvern din 2014, numele lui Nicolae Botgros îl poartă Școala de Arte din Soroca, unde maestrul a învățat în anii 1968-1972.

Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, în SUA, Australia, Noua Zeelandă, precum și în toate țările din spațiul ex-sovietic.

De-a lungul activității sale, a acompaniat sute de interpreți din Republica Moldova și România: Nicolae Sulac, Zinaida Julea, Lidia Bejenaru, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin și alții, cu care a înregistrat peste 200 de CD-uri.

Urmăriți B1TV.ro și pe