Alegerea primarilor în două tururi, promisiune a mai multor partide, e tot mai departe de realitate. PNL şi AUR au trântit legea în Senat

Alegerea primarilor în două tururi, promisiune a mai multor partide, e tot mai departe de realitate. PNL şi AUR au trântit legea în Senat
Foto: Inquam Photos / George Călin

Proiectul de lege depus de AUR privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost respins în plenul Senatului, după ce împotriva lui au votat nu doar PSD şi UDMR, ci chiar și aleșii AUR și o parte dintre liberali. Alegerea primarilor în două tururi este una din promisiunile electorale ale PNL, AUR şi USR PLUS. Doar la USR PLUS au votat ”pentru” adoptare toţi cei 25 de senatori. Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, informează Adevărul.

Alegerea primarilor în două tururi, respinsă în Senat

Au fost 41 de voturi ”pentru” proiectul de lege, 74 ”împotrivă” și 10 abțineri.

PSD și UDMR au susținut public de mai multe ori că nu susțin o astfel de schimbare, prin urmare votul aleșilor lor nu este deloc o surpriză.

Surprizele, însă, au venit de la PNL și AUR. De la PNL, 15 senatori au votat ”pentru”, opt ”împotrivă” şi zece s-au abţinut, inclusiv liderul de grup, Daniel Fenechiu. Asta deși liberalii susțin că vor să se revină a alegerea primarilor în două tururi. A fost și o promisiune a lor în campaniile electorale.

Toți senatorii AUR au votat împotriva proiectului, deși acesta a fost inițiat chiar de partidul lor. Dacă PNL şi AUR votau ”pentru”, iniţiativa trecea cu un vot mai mult decât era necesar.

Cum au argumentat cei de la AUR și PNL voturile împotrivă

Claudiu Târziu, liderul de grup al AUR, a explicat pentru Adevărul cum s-a ajuns aici: „A fost o greşeală pentru că iniţial a fost supus la vot proiectul de respingere a legii. Raportul de respingere a fost supus iniţial la vot, după aceea în Biroul Permanent a fost schimbat felul în care a fost supus la vot şi s-a spus direct ”propunerea legislativă”. Şi atunci probabil că le-a scăpat colegilor schimbarea asta în Biroul Permanent şi ei au votat cum ştiau că trebuie să voteze, împotriva raportului de respingere. Aşa că au votat împotriva (n.r – pentru) respingerii legii”.

Târziu a mai spus că sigur PNL și PSD au făcut această schimbare intenționat: „A fost făcută la propunerea domnului Fenechiu, liderul de grup al PNL, şi cu susţinerea domnului Lucian Romaşcanu, liderul de grup al PSD. Au vrut să dea o lovitură, cu atât mai mult cu cât nici PSD, nici PNL nu susţineau proiectul. Ne-au spus clar, au şi votat împotriva proiectului în comisiile de raport, de aceea erau în raport de respingere a legii, pentru că au votat majoritar împotriva”.

Adevărul a încercat să ia legătura cu mai mulți liberali, dar aceștia nu au răspuns. Monica Anisie, fost ministru al Educaţiei şi una dintre persoanele care au au votat „împotrivă”, a declarat că a crezut că votează împotriva raportului de respingere.

În schimb, liberalul Toma Petcu, senator de Giurgiu, a spus: „Din punctul meu de vedere trebuie o dezbatere mai largă, un consens şi o analiză serioasă. Eu susţin alegerea primarilor în două tururi, ca să fie clar. Însă propunerile paralele nu prea par serioase”.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său