Alexandru Rafila: Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite populației eligibile începând de săptămâna viitoare (VIDEO)

Alexandru Rafila: Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite populației eligibile începând de săptămâna viitoare (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății a anunțat că pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite populației generale eligibile, începând de săptămâna viitoare. Acestea se vor administra în cazul în care situația o impune. Totodată, Alexandru Rafila a explicat că această campanie va începe, în contextul conflictului din Ucraina.

Alexandru Rafila a transmis, săptămânile trecute, că Antibiotice Iași va produce suficiente tablete de iodură de potasiu pentru toată populația. Astfel, compania din Iași a produs cantitatea necesară de tablete pentru a acoperi o eventuală nevoie a României, în cazul în care situația o va impune.

Distribuția pastilelor de iodură de potasiu va începe săptămâna viitoare

Începând de săptămâna viitoare, pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite către populația eligibilă, după cum a anunțat ministrul Rafila.

Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a transmis Alexandru Rafila.

Pastilele de iod se vor administra doar în cazul în care va fi cu adevărat necesar și doar sub îndrumarea medicului. Ministrul Sănătății  atrage atenția asupra riscurilor la care se expun oamenii, în cazul în care iau oamenii tabletele „după ureche”. 

Necesitatea distribuirii pastilelor de iod către populația eligibilă a fost argumentată, de către Alexandru Rafila, prin conflictul din Ucraina, dar și a „memoria colectivă” a românilor privind incidentul nuclear de la Cernobîl.

E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară”, a explicat el.

Ministrul Alexandru Rafila, detalii cu privire la administrarea pastilelor de iod

Totodată, Alexandru Rafila a transmis că populația nu trebuie să fie îngrijorată, însă medicamentul ar trebui să fie furnizat preventiv cetățenilor, pentru a reduce un eventual impact, în cazul unui posibil incident.

„Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a transmis ALexandru Rafila.

Distribuția, valabilă după informarea cetățenilor

În cursul zilei de sâmbătă, Alexandru Rafila anunța că distribuția acestor tablete către populația eligibilă ar urma să dureze între două și trei săptămâni și că se va realiza doar după ce cetățenii au fost foarte clar informați cu privire la aceste medicamente și modul de administrare, dar mai ales situațiile în care vor fi administrate.

Trebuie să evaluăm (perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele – n.r.), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii şi timpul alocat acestei distribuţii trebuie să fie corespunzător posibilităţii de a le distribui.

Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”, a declarat ministrul Sănătății sâmbătă, potrivit Agerpres. 

Urmăriți B1TV.ro și pe