Alexandru Rafila, precizări importante cu privire la distribuția și administrarea pastilelor de iod: Nu este un medicament pe care să îl luăm de rutină

Alexandru Rafila, precizări importante cu privire la distribuția și administrarea pastilelor de iod: Nu este un medicament pe care să îl luăm de rutină
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății a făcut o serie de noi precizări cu privire la distribuția și administrarea pastilelor de iod. Alexandru Rafila le atrage atenția românilor asupra faptului că aceste pastile nu pot fi administrate tuturor, existând riscul de a deregla serios glanda tiroidă.

Alexandru Rafila a mai anunțat că peste 30 de milioane de pastile de iod au fost fabricate de Antibiotice Iași și vor fi distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică. În cazul în care situația o va impune, acestea vor fi ulterior distribuite către populație.

Alexandru Rafila, precizări cu privire la dereglările tiroidei, cauzate de administrare pastilelor de iod

Ministrul Sănătății a ținut să explice ferm și clar faptul că pastilele de iod nu trebuie să fie luate „după ureche” și cu atât mai puțin preventiv ori fără îndrumarea unui medic. Alexandru Rafila a precizat faptul că administrarea neregulată a acestora poate duce la grave dereglări ale glandei tiroide. 

Ele ajung, într-o primă fază, la direcţiile de sănătate publică şi căutăm calea cea mai uşoară încât ele să poată să ajungă la populaţia beneficiară. Iodul trebuie administrat într-un timp scurt, în cazul unui incident.

Nu trebuie administrat la toată lumea. Mi se pare absolut natural ca și medicii de familie să fie implicați.

Dacă vă uitați pe site-ul Ministerului Sănătății, este exact dozajul pe care trebuie să-l primească un copil, în funcție de vârstă, o persoană adultă, în general până la 40 de ani. Va primi fiecare familie un număr de comprimate care să reflecte necesitatea pentru o administrare. Nu este un medicament pe care să îl luăm de rutină. Duce la dereglări foarte serioase ale glandei tiroide”, a declarat Ministrul Sănătății, potrivit Antena 3. 

Cum ar urma să fie distribuite pastilele de iod în România

Pastilele de iod produse de Antibiotice Iași vor ajunge, într-o primă fază, la Direcțiile de Sănătate Publică, iar ulterior, dacă situația o va impune, vor ajunge la cetățeni.

Se ia din timp. Insist şi asupra acestui lucru. Este extrem de important. Dar dacă va fi nevoie, atunci trebuie să existe, mai ales pentru copii, pentru femeile gravide. Ne gândim la o formulă care să permită acest lucru.

Sigur că Ministerul Sănătăţii nu are capacitatea să facă aşa ceva, iar hotărârea de Guvern care prevede această distribuţie finală se face împreună cu prefecturile şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`