ANOSR solicită creșterea bursei și semnalează problema costurilor de trai ale studenților

ANOSR solicită creșterea bursei și semnalează problema costurilor de trai ale studenților
Sursa foto: Pixabay

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) avertizează asupra creșterii costurilor de trai ale studenților, dar și asupra dezinteresului arătat de autoritățile statului pentru contracararea obstacolelor întâlnite de studenți.

„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România atrage atenția publică, la începutul anului universitar, asupra creșterii semnificative a costurilor de trai ale studenților pe parcursul ultimelor luni și, totodată, asupra lipsei oricărei măsuri din partea autorităților statului pentru a contracara aceste probleme”, se arată într-un comunicat emis de ANOSR.

Reprezentanții studenților amintesc faptul că, potrivit Legii Educației, „valoarea minimă a bursei studențești ar trebui să acopere cel puțin cheltuielile de masă și cazare”.

„Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, valoarea minimă a bursei studențești ar trebui să acopere cel puțin cheltuielile de masă și cazare. Conform hotărârii CNFIS, această valoare este, în acest moment, 700 RON/lună, însă există universități în țară care nu respectă nici măcar acest cuantum minim al bursei. Or, este evident pentru oricine trăiește în România faptul că o persoană nu se poate întreține, fie chiar și doar din perspectiva cazării și mesei, din 700 RON/lună”, mai arată ANOSR.

Costurile pentru cazarea în cămine au crescut chiar și cu peste 50% față de anul precedent, ajungând să fie, în medie, între 150 și 450 de lei/lună.

„Din perspectiva mesei, semnalăm, de asemenea, faptul că răspunsul la inflația accentuată din zona produselor alimentare a fost creșterea prețurilor practicate la cantinele universității. Din 550 RON/lună, cât ar rămâne după achitarea unei regii de cămin dintre cele reduse, studentul român mai are la dispoziție 18 lei pentru a-și achiziționa 3 mese pe zi. Este inacceptabil ca statul să presupună faptul că un student se poate hrăni din 18 lei pe zi”, mai afirmă ANOSR.

Urmăriți B1TV.ro și pe