Ambasadorul Rusiei la București: Prezența NATO în România este „gaz pe foc”. Noi critici și la adresa bazei de la Deveselu

Ambasadorul Rusiei la București: Prezența NATO în România este „gaz pe foc”. Noi critici și la adresa bazei de la Deveselu
Ambasadorul Rusiei la București: Prezența NATO în România este „gaz pe foc” (FOTO- Facebook/AmbasadaRusa)

Valeri Kuzim, Ambasadorul Rusiei la București, a făcut noi declarații referitoare la prezența trupelor suplimentare NATO în România, criticând inclusiv activitatea desfășurată la baza de la Deveselu.

În cadrul unei conferințe de presă, Kuzim a spus că prezența NATO în România este „gaz pe foc”.

Referitor la baza de la Deveselu, acesta a declarat: „Nu este o noutate că stabilitatea strategică este bazată pe paritate. Dacă una din părţi îşi creşte potenţialul defensiv, slăbeşte potenţialul de contraatac al ceilalte tabere”.

Bogdan Aurescu, intervenție la BBC unde a făcut declarații despre baza de la Deveselu

Baza de apărare anti-rachetă din România este îndreptată împotriva unor posibile atacuri cu rachetă din afara spațiului euroatlantic, din Orientul Mijlociu, și nu are absolut niciun fel de caracter ofensiv, a reiterat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Am spus-o deja – și nu doar o singură dată, am spus-o chiar eu, personal, în repetate rânduri – că faclilitatea de apărare anti-rachetă din România nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.”

„Site-ul de apărare anti-rachetă din România este îndreptat împotriva unor posibile atacuri cu rachetă din afara spațiului euroatlantic, din Orientul Mijlociu, și nu are absolut niciun fel de caracter ofensiv”, a declarat șeful diplomației din România.

„Este pur defensiv și nu poate fi «populat» cu rachete ofensive, Tomahawk sau de alte tipuri. Am sugerat deja Rusiei posibilitatea de a implementa mecanisme de transparență, pentru ca Rusia să poată verifica și să se poată convinge singură că nu există niciun fel de rachete ofensive pe teritoriul României.”

„Desigur, în același timp, am sugerat ca un astfel de mecanism să includă o componentă de reciprocitate și să permită aliaților, inclusiv României, Statelor Unite sau altora, să verifice site-urile de rachete rusești de pe teritoriul Rusiei”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Ucraina și Rusia vor lansa exerciții militare paralele

În timp ce navele de război rusești navighează spre Marea Neagră și Kremlinul poziționează un număr mare de trupe și arme pentru exerciții în Belarus, trupele ucrainene se pregătesc pentru exerciții militare proprii – folosind avioane fără pilot și rachete antitanc furnizate de partenerii occidentali ai Kievului.

Rămâne neclar dacă cele două zile de diplomație, cu vizite nenumărate între liderii statelor aliate, atât între ei, cât și cu Rusia și Ucraina, au oferit un angajament ferm pentru detensionare

Zilele acestea, Macron, care a cerut de multă vreme ca Franța să fie liderul unei politici externe care este aliată, dar independentă de Washington, s-a prezentat drept interlocutorul cheie european.

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky, vorbind alături de președintele francez Emmanuel Macron la Kiev, marți, a declarat că este prima dată când un șef de stat francez vizitează țara sa în 24 de ani și a descris discuțiile drept „productive”.

Urmăriți B1TV.ro și pe