Kremlinul își arată forța pe Marea Neagră: Șase nave de război se îndreaptă dinspre Mediterană, în vederea unor noi exerciții

Kremlinul își arată forța pe Marea Neagră: Șase nave de război se îndreaptă dinspre Mediterană, în vederea unor noi exerciții
Șase nave rusești de război se îndreaptă spre Marea Neagră, în vederea unor noi exerciții (FOTO- Hepta/ Sputnik / Vitaliy Ankov)

Șase nave de război rusești se îndreaptă spre Marea Neagră dinspre Mediterana pentru exerciții navale, a declarat marți agenția de știri Interfax, citată de Ministerul rus al Apărării, care susține că aceasta este o mișcare pre-planificată a resurselor militare.

Rusia a anunțat luna trecută că marina sa va organiza un set amplu de exerciții care să implice toate flotele sale în ianuarie și februarie, de la Pacific până la Atlantic, în cea mai recentă demonstrație de forță.

Cele șase nave sunt programate să treacă prin strâmtoarea Turciei către Marea Neagră marți și miercuri, au declarat surse turce.

Flota include vasele Korolev, Minsk și Kaliningrad, care urmează să navigheze pe Bosfor marți, în timp ce Piotr Morgunov, Georgi Pobedonoseț și Olenegorski Gorniak sunt de așteptat să treacă miercuri.

Trucia ar putea închide tranzitul în caz de război

Rusia a adunat peste 100.000 de soldați lângă granița cu Ucraina. Kremlinul neagă orice plan de invadare a Ucrainei, dar caută garanții de securitate majore, inclusiv interzicerea aderării Ucrainei la alianță.

Din punct de vedere legal, Turcia, membru NATO, ar putea închide stranzitul în strâmtoare dacă Rusia ar lua măsuri militare împotriva Ucrainei.

„Turcia este autorizată să închidă strâmtorile tuturor navelor de război străine în timp de război sau când este amenințată de agresiune. De asemenea, este autorizată să refuze tranzitul de nave comerciale aparținând țărilor aflate în război cu Turcia”, a spus Yoruk Isik, un analist geopolitic din Istanbul.

Erdogan, între prietenia cu Putin și loialitatea față de NATO

Turcia, care împarte o graniță maritimă atât cu Ucraina, cât și cu Rusia în Marea Neagră, a spus că orice conflict militar ar fi inacceptabil, iar o invazie ar fi neînțeleaptă.

Președintele Tayyip Erdogan s-a oferit să medieze disputa dintre Moscova și Kiev.

Deși Ankara are relații cordiale cu ambele țări, Erdogan spune că va face ceea ce este necesar ca membru NATO în cazul unei invazii ruse.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, după discuțiile de luni de la Kremlin cu Vladimir Putin,  că zilele următoare vor fi cruciale în confruntarea cu Ucraina. Putin a sugerat că s-au făcut unele progrese în discuții.

Urmăriți B1TV.ro și pe