Anca Dragu: Florin Cîțu împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului. Cer CCR obligarea premierului la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului

Anca Dragu: Florin Cîțu împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului. Cer CCR obligarea premierului la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului
Anca Dragu / Foto: GOV.ro

Anca Dragu, președinta Senatului, a transmis Curții Constituționale punctul său de vedere în ceea ce privește sesizarea depusă de premier cu privire la existența unui conflict juridic între Parlament și Guvern pe tema moțiunii de cenzură.  Senatoarea USR PLUS îl acuză pe Florin Cîțu că împiedică Legislativul să își exercite controlul parlamentar asupra cabinetului guvernamental și spune că a trimis la rândul său o cerere de soluționare prin care cere obligarea prim-ministrului să formuleze propuneri de miniștri cu funcție plină, cu care să vină în plenul reunit pentru un vot de încredere.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului hotărau săptămâna trecută că moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR va fi dezbătută și votată abia după ce va veni decizia CCR pe sesizarea depusă de Guvern. Curtea fixase ziua de miercuri, 15 septembrie, ca termen până la care părțile implicate puteau transmite punctele lor de vedere.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Anca Dragu: Guvernul dorește să transforme un conflict mai degrabă politic în unul juridic de natură constituțională

„Mai arătăm în acest punct de vedere transmis Curții că este vorba mai degrabă de o cerere ce nu poate fi admisibilă din partea Curții Constituționale. Este vorba de o serie de critici legate de inițierea și depunerea moțiunii de cenzură. Moțiunea de cenzură reprezintă un instrument juridic constituțional pe care îl au la dispoziție parlamentarii, un instrument de control asupra activității Guvernului, și arătăm ca atare că nu se constituie niciun fel de blocaj al activității celor două instituții. Numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict juridic de natură constituțională. Repet, este vorba de un conflict politic mai degrabă, care din păcare, de la nivelul Guvernului, se dorește a se transforma într-un conflict juridic de natură constituțională”, a declarat președinta Senatului.

Anca Dragu a trimis și un al doilea document către CCR.

„Este o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și prim-ministrul României, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte. Aici solicit instanței de contencios constituțional să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și primul-ministru, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale efectuate după schimbarea compoziției politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea primului-ministru la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a Guvernului”, a adăugat Anca Dragu.