Anunțul lui Alexandru Rafila, despre redenumirea certificatului verde: „Este o rugăminte și de la Comisia Europeană” (VIDEO)

Anunțul lui Alexandru Rafila, despre redenumirea certificatului verde: „Este o rugăminte și de la Comisia Europeană (VIDEO)

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a oferit joi, 2 decembrie, noi informații despre certificatul COVID-19, care va fi votat în curând, în Parlament.

Ministrul de la PSD crede că certificatul COVID nu ar trebui să fie o formă de obligativitate la vaccinare. El a lăsat de înțeles că oamenii ar putea fi scutiți totuși de prezentarea certificatului pentru accesul în biserici și în magazinele esențiale.

„Eu cred că nu trebuie să fim ipocriți în primul rând. Certificatul Covid nu trebuie să fie un document în spatele căruia să se ascundă obligativitatea vaccinării. Eu cred că trebuie să fim sinceri cu populația, să explicăm și nu să obligăm.

Mecanisum incluziv este foarte important. Nu trebuie să existe o parte de obligativitate a populației (…) Noi avem nevoie de colaborare și există studii foarte serioase care arată faptul că angajatorii și cultele religioase sunt foarte importante. Trebuie să ajungem la oameni”, a mai punctat Rafila.

Rafila a vorbit și despre redenumirea documentului de control.

„Libertatea religioasă trebuie respectată, aș vrea să schimbăm acest nume, este o rugăminte și a Comisiei Europene. Discutăm despre un certificat ‘stop-COVID’, pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei.

Nu trebuie să fie o decizie discreționară, ci înțeleasă de populație. Vaccinarea este o parte a soluției. Dacă vom avea lângă noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, cred că putem limita transmiterea virusului”, a declarat Rafila.

Întrebat când va intra în vigoare legea, Rafila a declarat că cel mai probabil, în câteva săptămâni, deci până în noul an.

„Asta depinde mult de Parlament, dar cu siguranță vom avea o decizie în această lună, pentru a permite niște măsuri,  introducerea și chiar renunțarea la certificatul COVID în funcție de niște parametri cunoscuți de toată lumea”, a mai transmis ministrul.

Ce părere are Alexandru Rafila despre vaccinarea obligatorie propusă de către Ursula von der Leyen

Ministrul a vorbit și despre vaccinarea obligatorie propusă de către Ursula von der Leyen pentru întreaga Uniune Europeană. Alexandru Rafila a oferit un răspuns mai degrabă vag.

„Era o părere personală (n.r. – a Ursulei von der Leyen), decizii ce privesc statele membre. Cred în continuare că informarea este cea mai bună soluție și dezvoltarea individuală pentru pentru comunitate. Am discutat prea mult timp că vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și este foarte greu să discuți în acest moment despre obligativitate.

Trebuie să fim echilibrați, fiecare stat are dreptul să adopte o anumită politică, ce trebuie să răspundă contextului epidemiologic, respectiv contextului național”, a mai declarat Rafila.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
21:19 - Virgil Popescu: Europa e dependentă mult de gazul rusesc. La fel și noi în perioada de iarnă. Dacă se întâmplă ceva în Ucraina, va fi afectată întreaga Europă. Avem diferite scenarii în calcul și știm ce avem de făcut (VIDEO)
21:14 - Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)
19:23 - Cătălin Zmărăndescu (Survivor), criticat și de fiul său: „Eu v-am spus despre caracterul său. Și-a dat cu tesla-n cap” (VIDEO)
19:17 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat | Emilia Șercan: Ponta a invocat aceeași scuză și a rămas fără titlul de doctor / În universitățile militare impostura a fost încurajată / Sistemul a reacționat la dezvăluiri, blocând accesul la teze (VIDEO)
18:38 - Simona Halep şi-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open 2022. E o sportivă care a fost prinsă dopată în urmă cu trei ani