Bogdan Aurescu, scrisoare de felicitare către noul secretar de stat american. Șeful MAE l-a invitat pe Antony Blinken în România și a pledat pentru o prezență militară consolidată a SUA în țara noastră

Bogdan Aurescu, scrisoare de felicitare către noul secretar de stat american. Șeful MAE l-a invitat pe Antony Blinken în România și a pledat pentru o prezență militară consolidată a SUA în țara noastră
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, i-a adresat o scrisoare de felicitare noului secretar de stat al SUA, Antony Blinken, care a fost confirmat în funcție de Congresul de la Washington și a preluat oficial șefia Departamentului de Stat. Șeful diplomației române a pledat pentru o prezență militară americană consolidată în România, despre care spune că rămâne un aliat de încredere și un prieten apropiat al Statelor Unite.

Bogdan Aurescu (MAE), scrisoare de felicitare către noul secretar de stat american. Ce i-a transmis lui Antony Blinken

„În cadrul scrisorii, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat hotărârea României de a continua aprofundarea Parteneriatul Strategic cu SUA, componentă fundamentală a politicii externe şi de securitate a României. Totodată, a evidenţiat că aniversarea, în 2021, a zece ani de la semnareaDeclaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americiişi de la intrarea în vigoare aAcordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România,reprezintă o oportunitate în plus pentru intensificarea şi aprofundarea dialogului bilateral, în baza valorilor împărtăşite şi a realizărilor de până în prezent, inclusiv ca parte a unui efort comun de consolidare a rezilienţei strategice transatlantice şi a cooperării în gestionarea principalelor provocări globale”, transmite MAE, potrivit News.ro.

Bogdan Aurescu și-a exprimat convingerea că, în mandatul lui Antony Blinken, România și SUA vor continua să coordoneze în mod apropiat și să asigure securitatea și prosperitatea cetățenilor lor, vor promova stabilitatea regională, inclusiv în zona Mării Negre. Totodată, ministrul Afacerilor Externe a exprimat încrederea cădomeniul apărării şi securităţii va continua să rămână la nivel de excelenţă, fiind una din componentele cele mai importante ale Parteneriatului Strategic.

„Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o prezenţă militară consolidată a SUA în România, aceasta fiind esenţială în dezvoltarea unei descurajări credibile şi durabile în regiunea Mării Negre, o zonă de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, a subliniat că România urmăreşte ca prioritate dezvoltarea susţinută a cooperării economice cu SUA, un angajament economic strategic sporit al SUA în regiunea şi în ţara noastră urmând să aibă un impact geopolitic ridicat. Totodată, ministrul român al afacerilor externe a asigurat că, în calitate de stat prieten şi aliat, România este angajată ca, alături de SUA, să promoveze rezilienţa democratică şi valorile transatlantice pe care cele două state le împărtăşesc”, precizează MAE.

Cu acest prilej, ministrulBogdan Aurescu l-a invitat pe noul secretar de stat al SUA să viziteze România. În același timp, demnitarul român a evidențiat prioritatea acordată de România organizării, în perioada următoare, a unei noi sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA.

În vârstă de 58 de ani, Antony Blinken a fost propus de administrația Biden pentru funcția de secretar de stat al SUA și a fost validat de Congresul american.Senatul SUA a confirmat, marţi, numirea sa, cu 78 de voturi pentru şi 22 împotrivă.El este considerat un apărător al alianțelor globale și cel mai apropiat consilier de politică externă al președintelui Joe Biden.