Calendar creștin ortodox septembrie 2020. Două sărbători importante cu cruce roșie luna aceasta

Calendar creștin ortodox septembrie 2020. Două sărbători importante cu cruce roșie luna aceasta
FOTO: Pixabay.com

Luna septembrie este prima luna de toamnă, însă în caldenarul creștin ortodox marchează și două evenimente extrem de importante la români. În 2020, în prima lună din sezonul rece se sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, dar și Înălțarea Sfintei Cruci, o zi în care se ține post negru.

Pe lângă cele două sărbători cu „cruce roșie”, în caldendarul ortodox 2020 se regăsesc încă 13 sărbători cu cruce neagră astfel: 1 septembrie – Sfantul Dionisie Exiguul; Inceputul anului bisericesc; 5 septembrie – Sfantul Proroc Zaharia; 6 septembrie – Pomenirea minunii Sfantului Arhanghel Mihail in Colose; 7 septembrie – Sfantul Mucenic Sozont; Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati; 9 – Sfintii Ioachim si Ana; 13 – Sfantul Ioan de la Prislop; 15 – Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos; 22 – Sfantul Teodosie de la Brazi; 23 – Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul; 24 – Sfanta Mucenita Tecla; Sfantul Siluan Athonitul; 26 – Sfantul Domnitor Neagoe Basarab; Sfantul Ioan Evanghelistul; 27 – Sfantul Antim Ivireanul; 28 – Sfantul Cuvios Hariton Marturisitorul.

Calendar creștin ortodox septembrie 2020. Sărbătorile cu cruce roșie

În calendarul creștin ortodox sunt două sărbători marcate cu „cruce roșie” în luna septembrie a acestui an. Este vorba despre Nașterea Maicii Domnului, cunoscută drept Sfânta Maria Mică și sărbătorită la data de 8 septembrie, când cei mai mulți dintre credincioși transmit și urări de „la mulți ani” persoanelor ce își serbează onomastica și Înălțarea sfintei Cruci, la data de 14 septembrie.

8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului

La aceeași dată și Biserica Catolică sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Potrivit Calendarulortodox.ro, Nașterea Maicii Domnului apare în Protoevanghelia lui Iacov, carte ce a fost scrisă în anul 145. Aici se relatează originea și copilria Fecioarei Maria.

În ultimii ani, în România, la data de 8 septembrie se consideră că este și un motiv de sărbătoare, iar cei ce poartă numele de Maria sau Marian își aniversează onomastică. De cele mai multe ori, în ultimii ani, creștinii au evitat să transmită urări la data de 15 august, odată cu Adormirea Maicii Domnului, ci doar în ziua de 8 septembrie. Chiar și așa însă, nu este deloc greșit să se ureze „La mulți ani” sărbătoriților cu ambele ocazii.

14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este considerată cea mai veche și totodată cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii crucii lui Iisus. În această zi, creștinii sărbătoresc amintirea a două evenimente deosebit de importante din istoria Sfintei Cruci.

Pe de-o parte, este sărbătorită „Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335”, iar pe de altă parte, se sărbătorește și „Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim”, informează Crestinortodox.ro.

Potrivit sursei citate, se pare că Sfânta Cruce a fost în porunca Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Datorită ei s-ar fi găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a determina însă care a fost crucea pe care a fost răstingnit Mântuitorul, patriarhul Macarie i-ar fi sfătuit să le atingă pe fiecare de o femeie moartă. Când a fost atinsă de către crucea pe care a fost răstingit Iisus, femeia a înviat. Odată cu această îmtâmplare, patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci într-un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.