Cărțile electronice de identitate, testate inițial pentru persoanele cu vârste între 14 și 18 ani. Bode: Până la finalului lui 2021 vom emite 5.000 de documente

Cărțile electronice de identitate, testate inițial pentru persoanele cu vârste între 14 și 18 ani. Bode: Până la finalului lui 2021 vom emite 5.000 de documente
foto: Facebook @ Lucian Bode

Începând cu data de 2 august 2021, România urmează să înceapă să primească și să emită primele cereri pentru cărțile electronice de identitate. Lucian Bode a precizat că la acest moment, în România, pentru implementarea cărții electronice de identitate sunt disponibile 200.000 de cipuri, iar procesul de va realiza în două etape.

Prima etapă din acest proces se va desfășura până la finalul anului și va presupune testarea modului în care este utilizat acest document și modul în care infrastructura răspunde la acest tip de document.

Cărțile electronice de identitate, introduce treptat în circulație, începând cu persoanele cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani

Aici vorbim de două etape – prima etapă – noi estimăm că va dura 5-6 luni, în care va fi emisă prima carte electronică de identitate şi vor fi introduse treptat în circulaţie cărţi electronice de identitate pentru persoane cuprinse între vârsta de 14 şi 18 ani şi pentru copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică de identitate şi modul în care infrastructura răspu”, a explicat Lucian Bode.

Totodată, Lucian Bode a precizat că pptrivit legislației europene agreată și în țara noastră, prima carte de identitate electronică trebuie să fie emisă cel mai târziu în data de 2 august 2021.

5.000 de cărți electronice, emise în prima parte a programului pilot

Acest lucru se întâmplă, este un angajament al României, pe care, iată, îl onorăm. Astăzi se depune prima cerere. Apreciem că în acest proiect pilot vom emite aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate până la finalul anului 2021, aici, la Cluj-Napoca”, a mai explicat ministrul Afacerilor Interne.

România are 500.000 de cipuri disponibile pentru emiterea cărților de identitate electronice

Pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile în acest moment 200.000 de cipuri. Producerea cărţii electronice de identitate reprezintă un proces complex şi acesta nu poate fi finalizat într-un termen mai mic de 10 zile – aşadar vorbim de un termen de minim 10 zile în care aceasta poate fi înmânată, la care se adaugă perioada de transport, având în vedere că ele vor fi produse centralizat la Bucureşti. Este foarte important să avem toate răspunsurile la eventualele neajunsuri ale proiectului, pentru momentul în care vom intra în etapa naţională. Acest lucru se va întâmpla peste 18 luni”, a mai anunțat Lucian Bode.