Cătălin Manea, după ce PNL s-a răzgândit și a acceptat propunerea PSD de reglementare a pieței energiei: „Nu v-ați obișnuit că unii sunt inconsecvenți? Populația a fost indusă în eroare mai bine de un an” (VIDEO)

Cătălin Manea, după ce PNL s-a răzgândit și a acceptat propunerea PSD de reglementare a pieței energiei: „Nu v-ați obișnuit că unii sunt inconsecvenți? Populația a fost indusă în eroare mai bine de un an” (VIDEO)

Deputatul Cătălin Manea, reprezentantul Romilor în Parlament, a apreciat ca fiind bune soluțiile adoptate de Guvern în criza prețurilor la energie. În schimb, acesta a deplâns proasta comunicare din ultimul an, care a făcut ca nimeni să nu mai înțeleagă nimic din ce se întâmplă în acest domeniu.

Manea a remarcat faptul că propunerile de soluții au venit de la PSD, în vreme ce PNL și ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, abia acum și-au dat acordul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Măsurile luate de Guvernul Ciucă în energie

Amintim că, vineri, Guvernul Ciucă a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care piața energiei electrice e din nou reglementată, până în martie 2025. Prețul maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică este de 450 de lei/MWh

De asemenea, a fost stabilit și cât vor plăti consumatorii casnici pe energie:

  • 0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kWh
  • 0,8 lei/kWh pentru consum cuprins între 100 kWh și 255 kWh
  • 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați

IMM-urile vor plăti 1 lei/kWh, iar marii consumatori 1,3 lei/kWh.

Cătălin Manea: Soluția la criza prețurilor la energie e una foarte bună

Virgil Popescu „n-a susținut reglementarea prețurilor la energie și azi îl vedem că e de acord. Să nu uităm că eșecul liberalizării pieței de energie s-a întâmplat în timpul unei guvernări de dreapta, nu cu foarte mult timp în urmă.

Soluția de azi e una foarte bună și una previzibilă. Noi am mai discutat că una dintre soluții era cea prin care prețul la energie trebuie musai reglementat printr-un act normativ

Deci pașii făcuți azi îi găsesc ca fiind unii foarte importanți pentru întreaga populație, cât și pentru tot ce înseamnă sectorul economic din România”, a declarat Cătălin Manea, pentru B1 TV.

Cătălin Manea, despre atitudinea PNL în criza energetică

Acesta a fost întrebat și cum vede atitudinea PNL, care până acum s-a opus reglementării pieței, propunerea PSD, iar acum brusc a acceptat-o.

„Măsurile au fost propuse de PSD cu foarte mult timp în urmă, acum se întâmplă. PNL nu guvernează singur, face parte dintr-o coaliție de guvernare și e clar că decizia aparține partidelor.

Nu v-ați obișnuit că unii sunt inconsecvenți și cel puțin la capitolul comunicare publică au mari carențe? Populația a fost indusă în eroare de mai bine de un an, ca să nu mai spun că nimeni nu a înțeles absolut nimic din ce s-a comunicat în legătură cu problemele din energie. PNL nu putea face notă discordantă.

E clar că s-a luat o decizie în coaliției, cred că s-a făcut presiune din partea PSD, dar, în definitiv, și-au însușit-o toți”, a răspuns deputatul Cătălin Manea.

Urmăriți B1TV.ro și pe