Cătălin Predoiu: Secția specială va fi desființată cel târziu în martie. Nu va exista SIIJ 2.0

Cătălin Predoiu: Secția specială va fi desființată cel târziu în martie. Nu va exista SIIJ 2.0

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție  (SIIJ) ar urma să fie desființată până în martie, a spus ministrul justitiei, Cătălin Predoiu. Acesta a dat asigurări vineri că nu va exista un SIIJ 2.0, o alta secție care sa ii preia atribuțiile.

Noi detalii despre desființarea SIIJ

Potrivit acestuia, proiectul la care lucrează acum Ministerul Justiției pentru desființarea Secției speciale va fi prezentat în guvern în luna februarie, pentru ca parlamentul sa il poată adopta în martie.

„Lucrăm la o formulă tehnică, care sa fie agreata, pentru ca sunt mai multe obstacole. Primul este obstacolul politic pentru ca trebuie acordul coaliției de guvernare. Al doilea obstacol este CSM”, a declarat vineri Predoiu. „Nu va fi SIIJ 2.0, insist”, a adăugat Predoiu.

Ce spunea Cătălin Predoiu despre ridicarea MCV

Înainte de a prelua mandatul de ministru al Justiției, Cătălin Predoiu a preciat că eliminarea MCV-ului nu este responsamilitatea exclusivă a Ministerului Justiției. „Am simțit nevoia s subliniez că deși ministrul Justiției nu are niciun fel de autoritate asupra oricărui procuror, are totuși o serie de atribuții.

Tocmai că aceste probleme trebuie rezolvate prin dialog și cooperare. Nu putem să așteptăm la infinit o soluție de compromis rezonabilă. Ești obligat să legiferezi pentru că avem termene. Dacă vedem că se apropie aceste termene vom fi obligați să legiferăm

Ministerul Justiției nu are obligația de a ridica MCV. Este interfața cu Comisia Europeană și care concentreaă întreaga problematică. Sunt obiective importante care țin de CSM, Ministerul Public, ANI, Parchete”, a spus Cătălin Predoiu.

Acesta a precizat în legătură cu desființarea Secției Speciale că se va face după o consultare cu magistrații și asociațiile procurorilor. Deși nu a avansat o soluție, a spus că sunt mai multe soluții tehnice, inclusiv înființarea unei noi secții care să preia dosarele (un SIIJ 2.0).