Comisiile de Sănătate din Parlament, lipsă totală de reacţie în cazul dezinfectanţilor: Viețile românilor sunt puse în pericol în spitale, iar politicienii nu știu cum să se mai ascundă

Comisiile de Sănătate din Parlament, lipsă totală de reacţie în cazul dezinfectanţilor: Viețile românilor sunt puse în pericol în spitale, iar politicienii nu știu cum să se mai ascundă
Foto: dreamstime.com

Preşedinţii comisiile de Sănătate din Parlament, lipsă totală de reacţie în cazul dezinfectanţilor

Scandalul dezinfectanților diluați ia amploare pe zi ce trece, iar românii află tot mai multe detalii despre cum viețile lor au fost, în ultimii ani, puse în pericol chiar în locurile în care ei ar fi trebuit să găsească vindecarea.

Politicienii, în schimb, în loc să se întreacă în inițiative de reformare și curățare a sistemului medical, profită de o adevărată dramă pentru a obține capital electoral. Sau, din contră, nu știu cum să se mai facă nevăzuți.

Este cazul PSD-istului Florin Corneliu Buicu și a PNL-istului Ion Luchian, președinții comisiilor pentru sănătate din Camera Deputaților, respectiv din Senat. Deși conduc în Parlament chiar comisiile care ar trebui să vină cu propuneri pentru a rezolva problemele sistemului medical, cei doi nu au cadadicsit nici măcar să dea o declarație de la izbucnirea acestei crize.

Totuși, au fost parlametari care au lansat critici dure, acuzații și promisiuni. Și cam atât.

”Modul în care ministrul Achimaș Cadariu a gestionat actuala criză din Sănătate poate face imposibilă rămânerea domniei sale în funcție, dar o demisie ar conta prea puțin în acest moment. Primordiale acum sunt alte câteva aspecte. Pe de o parte, ca instituțiile abilitate să se asigure că în cazul tuturor spitalelor cu probleme, pacienții nu sunt în pericol iar soluțiile care s-au dovedit ineficiente au fost scoase din uz. În al doilea rând, asigurarea în regim de urgență, pentru întreg sistemul de sănătate românesc, a necesarului pentru desfășurarea în condiții sigure a actului medical. Trebuie să avem certitudinea că se lucrează cu produse conforme. Apoi, o chestiune ce nu ține de rezolvarea punctuală a crizei, dar este extrem de importantă pentru însănătoșirea sistemului: începerea anchetelor de către organele abilitate, pentru aflarea vinovaților”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu.

Dar criza din sistemul sanitar nu a determinat reacții discutabile numai de la parlamentari. În timp ce jurnaliștii fac dezvăluiri după dezvăluiri și oamenii nemulțumiți ies în stradă, președinte Klaus Iohannis… așteaptă.

”Crizele repetate din sistemul sanitar dovedesc încă o dată ineficacitatea unor soluții parțiale la problemele majore existente și impun intervenția fermă din partea celor responsabili. Aștept din partea Ministerului Sănătății o analiză exactă și un plan clar de măsuri de urgență cu privire la situația din domeniul sănătății, ca urmare a publicării listei cu spitalele în care au fost depistate probleme cu dezinfectanții.”

Aceasta a fost reacția președintelui, după publicarea listei cu spitalele care au probleme în privința dezinfectanților. (Detalii AICI)

Dar atitudinea președintelui nici nu se compară cu cea a Ministrului Sănătății.

Deși ca ministru face verificări în cazul dezinfectanților diluați, ca director al unui spital din Cluj-Napoca, Patriciu Achimaş Cadariu a recunoscut că a cumpărat substanțe de la Hexi Pharma. Întrebat în legătură cu aceste informații, Cadariu a susținut că este victima unei campanii media de denigrare.

”Ştiu ce campanie s-a pregătit astazi împotriva mea şi ce va continua în zilele următoare. Mă întreb pe cine am putut supăra atât de rău, atâta vreme cât am făcut strict două lucruri. Am respectat legea şi m-am concentrat pe programul sectorial de guvernare”, a susținut ministrul. (Detalii AICI)

Cadariu se plânge că este ținta unui atac media, în schimb se pare că nu are nicio problemă să mintă.

La conferința de miercuri, 4 mai, Cadariu a spus că nu poate face publică lista spitalelor unde s-au depistat probe neconforme pentru că “Parchetul face o anchetă și această listă este parte din dosar”.

Gazeta Sporturilor a întrebat Parchetul dacă a cerut în scris către Ministerul Sănătății să nu facă publică lista. Răspunsul nu-l avantajează deloc pe “Pinochio” Achimaș:

”Vă comunicăm faptul că între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Sănătăţii nu există o corespondenţă scrisă în sensul celor menţionate în solicitarea dumneavoastră”. (Detalii AICI)

Până la urmă, lista spitalelor cu probleme a fost publicată, iar informațiile jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor despre două spitale din Galați au fost confirmate. În ciuda problemelor semnalate, managerii recunosc faptul că vor continua să folosească dezinfectanții Hexi Pharma.

”Noi folosim alternativ şi alte dezinfectante, nu numai pe acesta. Până nu avem dovezi clare că nu trebuie să-l folosim, noi nu avem de ce să nu-l folosim în continuare”, a declarat Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Pediatrie Galaţi, potrivit Digi24.

Așadar, în ciuda dezvăluirilor făcute în presă, a gravității situației și a nemulțumirii oamenilor, lucrurile nu par să se îndrepte. Politicienii aruncă vorbe sau se ascund de-a dreptul, managerii de spitale ridică din umeri, iar schimbarea nu se anunță de nicăieri.

Urmăriți B1TV.ro și pe