Consiliul European, poziție tranșantă după deturnarea zborului Ryanair la Minsk. Președintele Klaus Iohannis susține demararea unei investigații internaționale și solicită măsuri ferme de răspuns

Consiliul European, poziție tranșantă după deturnarea zborului Ryanair la Minsk. Președintele Klaus Iohannis susține demararea unei investigații internaționale și solicită măsuri ferme de răspuns
Foto: presidency.ro

Liderii celor 27 de state UE au condamnat ferm acțiunile recente de deturnare a zborului Ryanair la Minsk, precum și reținerea jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei sale de către autoritățile belaruse, potrivit Administrației Prezidențiale, care a precizat că la reuniunea extraordinară a Consiliului European președintele Klaus Iohannis a susținut demararea unei investigații internaționale și a solicitat identificarea unor măsuri ferme de răspuns.

Printre altele, Consiliul European a cerut ConsiliuluiUE să adopte sancțiuni economice și măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian al UE, precum și a accesului lor pe aeroporturile din Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis și ceilalți membri ai Consiliului European, poziție tranșantă după deturnarea zborului Ryanair la Minsk. Ce spune Administrația Prezidențială:

Liderii europeni au condamnat ferm acțiunile recente de deturnare a zborului Ryanair la Minsk și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia. În context, șefii de stat și de guvern au solicitat eliberarea imediată a celor doi, investigarea urgentă a incidentului aviatic, adoptarea de către Consiliul UE a unor sancțiuni suplimentare, inclusiv în domeniul economic, precum și adoptarea de măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian al UE, precum și a accesului acestora pe aeroporturile din Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat această acțiune de o gravitate excepțională și a susținut demararea urgentă a unei investigații internaționale care să determine circumstanțele producerii incidentului aviatic. De asemenea, Președintele României a solicitat identificarea unor măsuri ferme de răspuns.