Cristian Diaconescu, despre viitorul secretar general al NATO: „Discuția în acest moment, într-adevăr, se îndreaptă spre o variantă din Europa de Est” / Ce spune despre varianta Klaus Iohannis (VIDEO)

Cristian Diaconescu, despre viitorul secretar general al NATO: „Discuția în acest moment, într-adevăr, se îndreaptă spre o variantă din Europa de Est” / Ce spune despre varianta Klaus Iohannis (VIDEO)
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe. Foto: Facebook @ Partidul Mișcarea Populară

Fostul șef al diplomației române Cristian Diaconescu, actualmente președinte PMP, a explicat vineri pe B1 TV că în acest moment discuția pentru numirea viitorului secretar general al NATO se îndreaptă spre o variantă din Europa de Est.

Mandatul lui Jens Stoltenberg expiră în 2022, iar Politico Europe a vehiculat și numele lui Klaus Iohannis printre posibilii succesori, deși actualul șef al statului român mai are mandat până în 2024. La „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu, Cristian Diaconescu a spus că, dacă ar fi el Președinte al României, nu ar renunța la funcția națională mai devreme de termen pentru a o prelua pe cea din Alianță, dar ar insista să susțină pe cineva din Europa de Est sau chiar din România.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, despre viitorul secretar general al NATO și varianta Klaus Iohannis

„În primul rând, discuția într-adevăr este reală – ceea ce Politico a anunțat și dumneavoastră ați preluat, și este foarte bine că faceți acest lucru, într-adevăr în acest moment se dezbate în diverse cancelarii. În al doilea rând, ca de fiecare dată vă urmăresc emisiunile, am ascultat și eu înainte poziționarea celor care s-au exprimat, aș avea o singură chestiune de context, după care intrăm pe fond. Nu-i așa că, dacă ești un președinte de caracter, nu accepți ca în 2022 să îți părăsești postul din România? Pentru că discutăm despre nominalizarea în anul 2022, Stoltenberg este în prelungiri cu doi ani peste mandatul anterior, deci practic trebuie să începi o campanie cam cu un înainte dacă se ia decizia de principiu privind Europa de Est. Sunt convins că președintele Iohannis este un om cu, într-adevăr, un anume tip de personalitate”, a spus Cristian Diaconescu.

Întrebat ipotetic dacă ar refuza oferta NATO în cazul în care ea ar veni în 2022, iar el ar avea mandat de Președinte al României până în 2024, cum este cazul lui Klaus Iohannis, Cristian Diaconescu a afirmat: „Eu, da, dar aș face și altceva. Aș insista ca, dacă se ia decizia privind Europa de Est, să suțin un partener din Europa de Est sau să susțin pe cineva din România care nu se află într-o funcție publică, deci în serviciul statului activ, pentru a ocupa această funcție. Este nevoie de un an de negocieri, se fac tranzacții pur și simplu pe ideea ce îmi dai și ce dau ca să mă alătur consensului, deci de aceea este o problemă foarte serioasă, pentru că practic, în fața partenerilor NATO, persoana care urmează sau care își depune candidatura trebuie să accepte faptul că va deveni un diplomat multinațional, deci practic nu își va reprezenta statul său”.

„Sigur, este extrem de important și este foarte bine să ne sprijinim oameni pentru funcții cât mai înalte în instituțiile internaționale, relevanța este formidabilă. Repet, ascultând ce s-a discutat anterior, mi-am adus aminte de cazul Kovesi – nu vorbesc de Kovesi ca persoană, vorbesc de ideea în sine, cum ne-am făcut de râs o țară întreagă pentru că unii se certau cu alții din România în legătură cu situația unui român”, a adăugat fostul ministru de Externe.

Întrebat dacă e de părere că viitorul secretar general al NATO va fi o femeie sau mai degrabă tot un bărbat, el a răspuns: „Discuția în acest moment, într-adevăr, se îndreaptă spre o variantă din Europa de Est, femeie sau bărbat. Să știți că această distribuție geografică regională se aplică în ceea ce privește Consiliul de Securitate al ONU. Atunci, cum bine știți, noi am candidat alături de Estonia, am fi câștigat, cum se spune, cu o mână legată la spate în comparație cu forța statului estonian, numai că a apărut incidentul cu mutarea ambasadei, prin care am reușit să nemulțumim și partea arabă, și partea israeliană prin prostiile pe care am putut să le exersăm atunci, și ne-am pierdut postul”.

„De aceea spun, Europa de Est va fi o șansă și este foarte important dacă, după modesta mea părere, și Președintele în exercițiu, și oricine altcineva identifică o persoană în România care să aibă însă amplitudinea internațională pentru a candida în numele României pe grupul estic”, a mai afirmat Cristian Diaconescu.

Ultima oră
14:28 - Valeriu Gheorghiță: Peste 13.000 de români au făcut doza a treia de vaccin împotriva COVID-19 și peste 25.700 de persoane s-au programat
14:17 - Alexandru Rafila: Ca să poată avea loc Congresul PNL, numărul de cazuri înregistrate în București a fost reportat pentru ziua de luni. Guvernul Cîțu poartă responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla în perioada următoare (VIDEO)
13:53 - Doar 26 de paturi libere la ATI COVID în spitalele din România. Câte locuri sunt în București
13:52 - Raluca Pastramă a primit un inel cu diamante de la iubitul arab. Ce semnifică bijuteria de la Ibrahim
13:43 - Ioana Constantin (PMP): Când se termină aplauzele pentru PNRR, poate răspunde cineva cum de agricultura a fost lăsată pe afară
13:27 - Peste 11.000 de cazuri noi, record absolut de la începutul pandemiei / Alte 208 decese. Una dintre victime, o femeie de 28 de ani, nevaccinată / La ATI sunt internați 1.267 de pacienți cu COVID-19, printre care și 17 minori
13:27 - Chef Adi Hădean, mesaj la finalul sezonului de pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
13:21 - Ariston Genus One, cele mai bune centrale termice pe gaz
13:14 - Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind parteneriatul civil
13:13 - Florin Roman: E evident că moțiunea celor de la USR și AUR a fost depusă neregulamentar. Suntem în situația de a avea două moțiuni active la ora actuală în Parlament (VIDEO)