Cristian Ghinea: Am citit textul moțiunii. Este un banc prost. Conține cinci mari minciuni. Domnule Ciolacu, să nu-l publicați pe Facebook, că vă suspendă contul pentru fake news (VIDEO)

Cristian Ghinea: Am citit textul moțiunii. Este un banc prost. Conține cinci mari minciuni. Domnule Ciolacu, să nu-l publicați pe Facebook, că vă suspendă contul pentru fake news (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, vizat de o moțiune simplă inițiată de PSD, și-a susținut, luni, punctul de vedere în plenul Camerei Deputaților, în cadrul dezbaterilor asupra textului. De la tribuna Parlamentului, Ghinea a afirmatcă textul moțiunii conține ”cinci mari minciuni”. ”Domnule Ciolacu, să nu publicați pe Facebook textul moțiunii, că vă suspendă contul pentru fake news”, i-a transmis ministrul liderului PSD.

Cristian Ghinea, la dezbaterile moțiunii simple care îl vizează:Textul moțiuniieste un banc prost

”Am citit textul moțiunii. Este un banc prost. Am tot zis la dezbaterile din Comisiile de afaceri europene că ar fi bine să discutăm pe bune, serios, așezat, despre fondurile europene. Văd și azi, aici, că n-am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicați pe Facebook textul moțiunii, că vă suspendă contul pentru fake news”, a spus Ghinea.

Ghinea:Sunt cinci mari minciuni în această moțiune pe care orice om din țara asta le putea verifica ușor din informații publice

În continuare, ministrul a vorbit despre cele cinci ”minciuni gogonate”din moțiunea simplă. Ghinea a contrazis astfel afirmațiile social-democraților legate de banii pe care România i-ar pierde zilnic, de rata scăzută a absorbției fondurilor europene sau de lipsa alocării de fonduri pentru gesionarea crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus.

”Sunt cinci mari minciuni în această moțiune pe care orice om din țara asta le putea verifica ușor din informații publice, trebuie doar să citiți.

Prima minciună gogonată: vă plângeți în moțiune că în fiecare zi România pierde bani mulți. Adevărul este că în anul ăsta au intrat în România, până acum, 1,6 miliarde de euro din fonduri structurale. Asta înseamnă 10 milioane de euro în fiecare zi. Dacă împărțim pe ore, asta înseamnă 440.000 de euro pe oră, adică aproape jumătate de milion de euro pe oră, bani intrați efectiv în țară anul ăsta. Și asta înainte de PNRR. (…) Alte 2,3 miliarde de euro, aflate în procesare, bani care vor intra în țară până în decembrie.

Spuneți în moțiune «faptele și cifrele vorbesc». Da cifrele vorbesc și vă fac de râs.

A doua minciună gogonată: spuneți că «absorbția curentă este la pământ». Fals! Rata absorbției pentru exercițiul financiar curent este de 55%, în marja curentă a mediei europene de 58%. Este chiar mai mare decât a altor state ca Italia (53%), Spania (51%), Danemarca sau Olanda (45%). Informația este publică pe site-ul Comisiei Europene.

A treia minciună gogonată: spuneți că «programele din cadrul financiar 2021-2027 nu există nici pe hârtie». În același text, două pagini mai târziu, pentru că autorii moțiunii n-au citit-o de la un cap la altul, scrie un lucru diferit – «programele operaționale au fost trimise toamna trecută la Bruxelles». Decideți-vă!Adevărul este că România a publicat încă de anul trecut prima variantă a programelor operaționale și, într-adevăr, au fost trimise la Comisie.

A patra minciună gogonată: spuneți că actualul Guvern nu a alocat bani pentru gestionarea crizei sanitare COVID-19. Fals!2,7 miliarde de lei au fost alocați în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România. Sunt proiecte evaluate, semnate, în curs de implementare.

A cincea minciună gogonată: spuneți că s-au evaporat 1,3 miliarde de euro din alocarea pentru PNRR. Fals! Alocarea pentru fiecare țară se face pe baza unei formule de calcul din regulament. Formula e bazată pe VNB (Venitul Național Brut). Informația despre cum se calculează alocarea pe țară este în regulamentul european, care este public”, a mai spus Cristian Ghinea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:06 - Ce legătură există între România și cutremurul din Turcia: România stă cel mai prost din Europa la asigurările împotriva dezastrelor, daunele ar ajunge la miliarde de euro
11:03 - Acuzații de plagiat la vârful politicii austriece: „A copiat pagini întregi, fără citate!”
10:47 - Femeie reținută de DNA Timișoara: Ea ar fi cerut aproape 100.000 de euro după ce a pretins că are influență asupra mai multor persoane, inclusiv asupra unui europarlamentar, și poate rezolva mai multe angajări
10:43 - Târgoviște: un bărbat este căutat de polițiști, după ce a furat două capace de oglinzi retrovizoare dintr-o parcare
10:33 - După soarele de la Dubai, Halep s-a bucurat de zăpadă alături de o apreciată saxofonistă
10:26 - Kievul spune că există semnale că Moscova pregătește o nouă ofensivă. Probabilitatea repetării scenariului din februarie 2022
10:25 - Bancnotele euro care vor dispărea din circulație după ce autoritățile au constatat că sunt uşor de falsificat
10:20 - Argentina, devenită „noul Miami” al rușilor: zilnic vin cel puțin 30 de femei însărcinate și bogate pentru a naște. De ce se întâmplă asta
10:04 - Ninsorile și ploile complică misiunile de salvare a victimelor cutremurului dar și circulația în anumite zone din Turcia
09:57 - Rareş Bogdan cere Ministerului Finanţelor să vină cu explicații în cazul OMV Petrom, „altfel părem o ţară bananieră”: „Un om care are un chioşc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”