Cseke Attila: INSP a recomandat carantinarea zonală București-Ilfov; vineri se va discuta în grupul tehnico-științific / Este și discuția despre obligativitatea certificatului verde pentru toate activitățile

Cseke Attila: INSP a recomandat carantinarea zonală București-Ilfov; vineri se va discuta în grupul tehnico-științific / Este și discuția despre obligativitatea certificatului verde pentru toate activitățile
Foto: Guvernul României / Facebook

INSP a recomandat carantinarea zonală a București-Ilfov, a confirmat joi seară ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, care spune că propunerea va fi discutată vineri în cadrul grupului tehnico-științific.

Cseke Attila, despre propunerea INSP privind carantinarea zonală București-Ilfov: Urmează să vedem ce spun specialiștii

„Mâine (vineri, n.r.) acest lucru se va discuta, urmând să vedem ce spun specialiștii”, a declarat Cseke Attila la Digi24, potrivit G4Media.ro.

Potrivit ministrului, există și discuția despre obligativitatea certificatului verde pentru toate activitățile.

„Oarecum nu e corect să spui oamenilor care au fost responsabili și s-au vaccinat că tu nu mai poți să ieși pe stradă sau să mergi la un anumit eveniment sau într-un loc public. E și un semn de corectitudine până la urmă. Dacă unii sunt responsabili și au înțeles și s-au protejat pe ei, dar și pe cei de lângă ei, atunci și noi ca societate trebuie să facem acest pas”, a adăugat Cseke Attila.

Oficialul a precizat că acest lucru va fi discutat în următoarele zile.

Ilfov este județul cu cea mai mare incidență din țară, 16,01 la bilanțul de joi, însă nici Municipiul București nu este prea departe, cu o rată de infectare de 15,42.

Ce a spus Florin Cîțu despre obligativitatea certificatului verde și despre o eventuală carantinare a Capitalei

La finalul ședinței de Guvern de joi, premierul interimar declara că obligativitatea certificatului verde ar putea fi extinsă către toate activitățile, inclusiv în ceea ce privește intrarea în magazine.

„În acest moment, cred că pasul următor este să cerem folosirea certificatului verde pentru circulație. E o propunere, am vorbit cu ministrul Sănătății, cu domnul Arafat, este o propunere a CNSU, dar eu aș propune acest lucru cât mai rapid. (…) Nu este o restricționare, este doar o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă te-ai testat, deci sunt trei variante simple (…) Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, spunea Florin Cîțu.

Tot atunci, prim-ministrul liberal sugera că, pentru moment, autoritățile nu iau în calcul carantinarea Bucureștiului.

„Nu luăm această măsură, la carantinarea Bucureștiului. Ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, preciza Florin Cîțu.