Cum au deschis Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu poarta managementului spitalicesc către incompetență. OUG care a permis ca spitalele să fie conduse de oameni fără legătură cu actul medical (DOCUMENT)

Cum au deschis Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu poarta managementului spitalicesc către incompetență. OUG care a permis ca spitalele să fie conduse de oameni fără legătură cu actul medical (DOCUMENT)
foto: Facebook

Tragedia de la Piatra Neamț, în care mai mulți pacienți și-au pierdut viața în urma unui incendiu ce a cuprins secția ATI a Spitalului Județean, a readus în prim plan maniera în care sunt numiți directorii de spitale în România. La conducerea unității sanitare respective se afla Lucian Micu – care între timp și-a anunțat demisia – un apropiat al celui care l-a numit, Ionel Arsene (PSD), și fost primar de Roman, declarat incompatibil. Lucian Micu a fost instalat ca manager la șefia SJU Piatra Neamț, deși nu avea nicio legătură cu medicină.

În guvernarea Cioloș (noiembrie 2015 – decembrie 2016), la inițiativa ministrului Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, a fost dată o ordonanță de urgență care reglementa numirile managerilor de spitale – marea controversă a actului normativ a fost reprezentată de posibilitatea ca managerii de spitale să aibă și alte profesii decât cea de medic. Practic, fie din lipsa unei viziuni realiste asupra sistemului, fie din interesele susținute atunci de Dacian Cioloș sau Vlad Voiculescu, s-a deschis poarta intrării în managementul spitalelor pentru ingineri sau economiști, deși aceștia n-au avut de-a face nici măcar o zi cu actul medical.

Pentru că a venit pe fondul descentralizării administrative din România și a trecerii mai multor spitale în subordinea autorităților locale, ordonanța de urgență din guvernarea Cioloș a avut un efect negativ de amploare asupra calității actului managerial în spitale, pe care l-a înrăutățit semnificativ.

Asta nu înseamnă că medicii nu pot fi manageri incompetenți de spitale, însă, restrângând aria numirilor în zona medicală, decidentul ministerial se asigură că managerii de spitale au măcar noțiuni de bază despre medicină și sistemul medical, circumstanțe în care există suspiciunea rezonabilă că șansele de eficiență și performanță vor crește.

Pornind de la ordonanța Cioloș-Voiculescu din 2016, s-a ajuns astfel ca spitalele din România să fie conduse de incompetenți sau neavizați, dintre care Lucian Micu din Piatra Neamț e doar unul. Arsene și alți baroni ca el au primit astfel, din mâinile lui Cioloș și Vlad Voiculescu, un instrument mult mai generos pentru a-și fideliza instituțiile medicale pe care le patronează, mai scrie Știri365.

Ultima oră
20:03 - City Insurance a rămas fără autorizație de funcționare. Poziția oficială a ASF
19:58 - Ionel Dancă: Ludovic Orban câștigă! În pofida presiunilor și împotriva tuturor forțelor văzute și nevăzute, moțiunea sa a obținut votul de susținere a 20 de filiale PNL
19:42 - Cristian Bușoi: Alegațiile precum că Ursula von der Leyen și-ar fi amânat vizita în București după congresul PNL sunt pure fabulații. Agenda sa e foarte încărcată și nu e făcută peste noapte
19:29 - Mirel Rădoi a anunțat stranierii pentru meciurile cu Germania și Armenia
19:22 - Asztalos Csaba (CNCD): Certificatul verde COVID în sine nu are elemente de discriminare, dar e important ca aceste restricții, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative (VIDEO)
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)
18:58 - Mihai Dragolea, jurnalistul bătut când documenta mafia pădurilor: S-au năpustit asupra noastră cu topoare și bâte. Să ataci așa în 2021 înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme (VIDEO)
18:05 - Probleme la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica
18:03 - Guvernul a aprobat lista restricțiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 / Certificatul verde, obligatoriu la spectacole, cinema, nunți, botezuri dacă incidența sare de 3 la mie
17:47 - Primul oraş din România care revine în scenariul roșu din cauza infectărilor cu coronavirus