Ministrul Educației, Daniel Funeriu a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă că “realitatea examenului de bacalaureat” obligă Ministerul să ia măsuri de precauție, “menite să amelioreze situația existentă” și că a fost gândit un nou criteriu de clasificare a universităților, care deja a fost trimis către Monitorul Oficial.
“Realitatea examenului de bacalaureat ne obligă la acțiune. Vom pune în practică o serie de măsuri pe termen scurt, care sunt menite să amelioreze situația existentă. Aceste măsuri vor fi făcute publice cu ocazia începerii anului școlar, după ce Ministerul Educației va face toate prelucrările de rigoare cu inspectorii școlari generali”, a declarat Daniel Funeriu.
Daniel Funeriu a spus că sunt trei categorii în care universitățile se înscriu: Universități de cercetare avansată și educație, Universități de educație și cercetare științifică și Universități centrate pe educație.
Astfel, universitățile care se înscriu la categoria de cercetare avansată și educație sunt: Universitatea București, Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină “Carol Davila” din București, Universitatea de Medicină și Farmacie “Greta Popa” din Iași, Uni. de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca, Univ. Politehnică din București, Univ. tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Univ. Tehnică din Cluj-Napoca și Univ.Politehnică din Timișoara.
La categoria de educație și cercetare științifică se înscriu următoarele universități: Univ. de vest din Timișoara, Univ. din Craiova, Univ. Transilvania din Brașov, Univ. “Ovidius” din Constanța, Uni. Dunărea de Jos din Galați, Univ. Lucian Blaga din Sibiu, Univ. din Oradea, Școala Națională de Studii Politice din București, Univ. de Științe Agricole și Veterinare din Iași, Univ. de Medicină Veterninară din București, Univ. de Medicină din Timișoara, Univ. de Construcții din București și Univ. de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.
De asemenea, ministrul Educației a vrut să asigure studenții, angajatorii și părinții că banii pe care îi vor da către universitățile private vor merge doar către “programe performante”.
“Studenții, angajatorii, părinții pot evolua mult mai bine eforturile univeristăților. Banii vor merge doar către programele performante. Resursele se vor îndrepta acolo unde există performanță, o vom finanța acolo unde se află”, a precizat Funeriu.