De ce persoanele care se pensionează anticipat nu au voie să se angajeze apoi în mediul privat. Explicațiile ministrului Marius Budăi (VIDEO)

De ce persoanele care se pensionează anticipat nu au voie să se angajeze apoi în mediul privat. Explicațiile ministrului Marius Budăi (VIDEO)
Marius Budăi

Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a încercat să explice vineri, pentru B1 TV, de ce persoanele care se pensionează anticipat nu au voie să se angajeze apoi în mediul privat.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, social-democratul a fost întrebat unde ar avea statul de pierdut dacă s-ar ridica această interdicție ce-i vizează pe cei care se pensionează anticipat.

Marus Budăi, despre pensionarea anticipată

Întrebat care e „filosofia pensionării anticipate” la care face referire, ministrul a răspuns: „La un moment dat se punea problema, și e și acum problema, că cei care mai au cinci ani până la vârsta de pensionare sunt în categoria celor greu angajabili. S-a pus la dispoziția acestor oameni, că Legea pensiilor vorbește de două condiții îndeplinite cumulativ – lucru care nu e doar în România – când ieși la pensie la limita de vârstă: vârsta standard de pensionare și cel puțin stagiul minim de cotizare. Pentru acele persoane care au sragiul complet, dar n-au îndeplinit vârsta standard s-a introdus în lege această posibilitate de pensionare anticipată, că sunt cei în categoria celor greu angajabili. E o măsură de protecție socială pentru ei: nu au vârsta standard de pensionare, mai au cinci ani până atunci și nu-și găsesc serviciu. Pensionarea anticipată în sine nu e pensia instituită prin lege, e o excepție la limita de vârstă”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum explică Budăi interdicția ce-i vizează pe cei care s-au pensionat anticipat

„Eu văd asupra unor probleme poziționări diferite. Când vorbim de cei care se pensionează mai devreme, (întrebăm) de ce le dăm dreptul să se pensioneze mai devreme… Au fost discuții în spațiul public. Acum că de ce nu-i pensionăm mai devreme… Îi pensionăm mai devreme, dar până la limita vârstă standard de pensionare are interdicția de cumul pensie cu salariu, că e o pensie anticipată, e o excepție de la pensie”.

Răzvan Zamfir: Deci excepția asta ar lucra oarecum în favoarea statului? Deci noi nu vrem bani de la oamenii aceștia care vor să lucreze și să plătească contribuții, vrem să trăiască exclusiv din pensia aia anticipată, deși ei s-ar putea angaja mai repede decât alții?

Marius Budăi: Cuvântul ”anticipat” vă spune ceva? Acum poate n-ar trebui chiar să vă lămuresc pe dvs, eu vă spun cum e legea.

Răzvan Zamfir: De ce să nu mă lămuriți pe mine? Pe cine vreți să lămuriți?

Marius Budăi: Eu vă explic cum e legea și dvs…

Răzvan Zamfir: Eu vă întreb de ce nu vreți să-i lăsați pe oamenii aceștia să muncească la privat, că mulți se pot angaja, vor să rupă legătura cu statul, sunt scârbiți de stat…

Marius Budăi: De ce o persoană care a lucrat toată viața la privat să-i interzicem după pensionare să lucreze la stat? Că cumulează două venituri. E corect așa?

Răzvan Zamfir: După vârsta de 65 de ani mă gândesc că poți alege între cele două…

Marius Budăi: Păi, vedeți… După 65 de ani!

Răzvan Zamfir: Și până atunci de ce nu se poate? Acum se pune problema doar de angajarea la stat, eu vorbesc de angajarea la privat!

Pensionarul la limită de vârstă avea interdicție de angajare la stat, nu la privat. Colegul dvs de coaliție, dl Boc, asta argumenta la vremea când era premier. Deci la stat e problema a să se angajeze!

Marius Budăi: Deci e un pensionar care toată viața a lucrat la privat, de ce după 65 de ani n-ar putea să aibă pensie și să se angajeze la stat?

Răzvan Zamfir: Că ieea e să nu aibă două venituri de la stat

Marius Budăi: Pensia e bazată pe contributivitate

Răzvan Zamfir: Da, dar o să spunem că nici statul nu are bani, sunt tot anii noștri pe care vi-i dăm să-i gestionați. Nu intrăm în filosofia asta

Marius Budăi: Pensia e contribuția mea, a oricărui cetățean care a contribuit

Răzvan Zamfir: Și sunt fix banii mei pe care i-ați ținut de când am început să contribui? Nu! Sunt bani care rulează, toți sunt banii noștri. Statul n-are bani, sunt banii noștri și statul îi gestionează. Dar dacă am acceptat ca la pensie să nu mai poți fi angajat la stat argumentul a fost ca de la stat să nu vină două surse.

Marius Budăi: Argumentul ăsta nu ține, că noi cotnribuim pentru pensie.

Răzvan Zamfir: Atunci anulați toate interdicțiile! Veți permite și persoanelor care se pensioează la limită de vârstă să se angajeze la stat și -și păstreze și pensia și celor care se pensionează anticipat să se angajeze la stat și să-și păstreze și pensia?
Ministrul a anunțat apoi că are o ședință și nu mai poate continua cu explicațiile.