Eugen Tomac: Procesul de integrare europeană nu se suprapune cu eventuala unificare a celor două state românești / 50% din cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni români, cetățeni UE (VIDEO)

Eugen Tomac: Procesul de integrare europeană nu se suprapune cu eventuala unificare a celor două state românești / 50% din cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni români, cetățeni UE (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Soluția politică a unirii cu România pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu trebuie abandonată niciodată, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

„Procesul de integrare europeană nu se suprapune cu un eventual proces de unificare a celor două state românești”, spune Eugen Tomac

Comentariul eurodeputatului a pornit de la declarația pe care a făcut-o pentru presa franceză, când a explicat că aderarea Republicii Moldova la UE prin procedura convențională nu poate fi luată în discuție mai devreme de 15-20 de ani, deoarece nu vor accepta statele membre, și că unirea cu România reprezintă calea cea mai rapidă și mai sigură.

„Aici vreau să fiu cât se poate de exact. Procesul de integrare europeană nu se suprapune cu un eventual proces de unificare a celor două state românești. La București s-a discutat de foarte multe ori despre acest subiect. Am și spus în interviul de astăzi, pe care l-am acordat presei franceze, că unirea este un subiect extrem de serios și nu poate fi tratat superficial. De altfel, pe 27 martie 2018, Parlamentul României a adoptat o declarație prin care ne-am exprimat disponibilitatea de a discuta oricând politic acest subiect atunci când Republica Moldova va dori”, a punctat Eugen Tomac.

Oficialul european a explicat că aderarea prin procedura clasică reprezintă „un întreg complex de decizii care trebuie luate la nivelul fiecărui stat membru”.

„Cred că în acest proces în care integrarea europeană atât de mult așteptată la Chișinău nu este un simplu pas politic pe care îl face și peste noapte Republica Moldova se trezește în Uniunea Europeană, ci pur și simplu aici avem de-a face cu un întreg complex de decizii care trebuie luate la nivelul fiecărui stat membru, deci nicio țară nu va intra pe o procedură foarte rapidă, și tocmai pentru că avem la dispoziție și această soluție politică ea niciodată nu trebuie abandonată. Eu cred că ea trebuie discutată”, a adăugat Eugen Tomac.

El a amintit că jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni ai României și, implicit, ai Uniunii Europene. În plus, în stânga Prutului se vorbește limba română, o limbă oficială europeană.

„Legat de ce așteaptă cetățenii Republicii Moldova, răspunsul meu este foarte simplu – 50% din cetățenii Republicii Moldova deja sunt cetățeni români, deja sunt cetățeni ai Uniunii Europene, lucru pe care l-a și spus doamna președinte Maia Sandu săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European”, a mai spus Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni