Soluția politică a unirii cu România pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu trebuie abandonată niciodată, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.
Comentariul eurodeputatului a pornit de la declarația pe care a făcut-o pentru presa franceză, când a explicat că aderarea Republicii Moldova la UE prin procedura convențională nu poate fi luată în discuție mai devreme de 15-20 de ani, deoarece nu vor accepta statele membre, și că unirea cu România reprezintă calea cea mai rapidă și mai sigură.
„Aici vreau să fiu cât se poate de exact. Procesul de integrare europeană nu se suprapune cu un eventual proces de unificare a celor două state românești. La București s-a discutat de foarte multe ori despre acest subiect. Am și spus în interviul de astăzi, pe care l-am acordat presei franceze, că unirea este un subiect extrem de serios și nu poate fi tratat superficial. De altfel, pe 27 martie 2018, Parlamentul României a adoptat o declarație prin care ne-am exprimat disponibilitatea de a discuta oricând politic acest subiect atunci când Republica Moldova va dori”, a punctat Eugen Tomac.
Oficialul european a explicat că aderarea prin procedura clasică reprezintă „un întreg complex de decizii care trebuie luate la nivelul fiecărui stat membru”.
„Cred că în acest proces în care integrarea europeană atât de mult așteptată la Chișinău nu este un simplu pas politic pe care îl face și peste noapte Republica Moldova se trezește în Uniunea Europeană, ci pur și simplu aici avem de-a face cu un întreg complex de decizii care trebuie luate la nivelul fiecărui stat membru, deci nicio țară nu va intra pe o procedură foarte rapidă, și tocmai pentru că avem la dispoziție și această soluție politică ea niciodată nu trebuie abandonată. Eu cred că ea trebuie discutată”, a adăugat Eugen Tomac.
El a amintit că jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni ai României și, implicit, ai Uniunii Europene. În plus, în stânga Prutului se vorbește limba română, o limbă oficială europeană.
„Legat de ce așteaptă cetățenii Republicii Moldova, răspunsul meu este foarte simplu – 50% din cetățenii Republicii Moldova deja sunt cetățeni români, deja sunt cetățeni ai Uniunii Europene, lucru pe care l-a și spus doamna președinte Maia Sandu săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European”, a mai spus Eugen Tomac.