EXCLUSIV. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, l-a demis pe Cătălin Harnagea, directorul general al RoAid

EXCLUSIV. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, l-a demis pe Cătălin Harnagea, directorul general al RoAid
Foto: facebook.com/mae.romania

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, l-a demis pe Cătălin Harnagea din funcția de director general al RoAid.

Amintim că și directorul general adjunct, Cezar Marin, a fost demis pe 1 septembrie.

Nemulțumiri în MAE cu privire la activitatea conducerii RoAid

Potrivit surselor B1TV.RO, la nivelul MAE existau de mult timp nemulțumiri cu privire la activitatea conducerii Agenției.

Suspiciunile au fost dovedite de raportul Curții de Conturi a României, al Corpului de audit intern al MAE, cât și al structurii interne de control şi evaluare diplomatică din cadrul MAE, care au constatat numeroase nereguli.

Cătălin Harnagea, demis de Bogdan Aurescu de la conducerea RoAid

Cătălin Harnagea a fost numit în funcția de director general al RoAid în decembrie 2017, pentru un mandat de patru ani.

Pentru ca decizia de demitere să nu fie atacabilă în justiție, conducerea MAE a fost nevoită să aștepte îndeplinirea termenului legal pentru a-l putea schimba pe acesta din funcție, Cătălin Harnagea fiind demis exact la data împlinirii celor patru ani ai mandatului, adică pe 7 decembrie.

Cezar Marin, fostul director adjunct al RoAidm demis de Aurescu în septembrie

Cezar Marin, fostul director adjunct al RoAid, a fost și el demis pe 1 septembrie, imediat după câteva luni în care s-a aflat în așa-zise concedii medicale succesive.

Potrivit legislației, pe durata concediului medical, persoana în cauză nu poate fi eliberată din funcție.

Ce a găsit Curtea de Conturi la RoAid

În august 2019, Curtea de Conturi a trimis MAE un raport privind deficiențele majore constatate în activitatea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare.

Ce a descoperit Curtea de Conturi la RoAid:

  • plata unor cheltuieli care nu se încadrau în categoria cheltuielilor privind cooperarea internațională pentru dezvoltare sau asistență umanitară;
  • angajarea de cheltuieli pentru derularea unor proiecte din domeniul cooperării internaționale, derulate de organisme de drept privat din România, și plata de avansuri, pentru care nu au fost prezentate documente justificative legal întocmite;
  • modificări substanțiale ale Planului Anual de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Asistență Umanitară pentru anul 2018, fără obținerea autorizărilor impuse de lege;
  • nu au fost elaborate și implementate proceduri specifice cu privire la modalitatea de acordare a granturilor către organismele de drept privat din România/străinătate.

Alte verificări dispuse la RoAid

Conducerea MAE a elaborat și aprobat apoi un plan de implementare a măsurilor dispuse de Curte. Iar la finalul anului 2020, structura de audit intern a MAE a verificat instituția și a dispus alte măsuri.

În plus, în martie-aprilie și iulie 2021 au avut loc două verificări efectuate de către structura internă de control și evaluare a MAE, dispuse de ministrul de Externe.

Ce s-a constatat în timpul verificărilor:

  • inducerea de către directorul general a unui climat de lucru neprofesionist, ineficient și tensionat, blocând practic activitatea Agenției;
  • suspiciuni privind producerea unor prejudicii prin efectuarea de plăți către unii prestatori de servicii, fără ca aceștia să-și fi îndeplinit integral obligațiile contractuale;
  • alocarea unor proiecte în procedura de achiziție publică directă către aceiași furnizori, cu încălcarea principiilor transparenței și nediscriminării conform legislației privind achizițiile publice;
  • nerespectarea prevederilor legale la încheierea contractelor de donație;
  • nu s-a stabilit salariul de bază pentru funcțiile de conducere conform prevederilor legale;
  • nu au fost calculate drepturile salariale conform legislației în vigoare.

Raportul de control din iulie a inclus și propunerea de revocare din funcție a directorului general adjunct al RoAid, Cezar Marin, acesta fiind demis pe 1 septembrie.