Florin Cîțu: Bugetul e finalizat, va fi pus în dezbatere publică marți sau miercuri. Deficitul, între 7% și 7,1%. La sporuri e vorba de o plafonare, dar urmează o lege a salarizării, care le va lega de performanță (VIDEO)

Florin Cîțu: Bugetul e finalizat, va fi pus în dezbatere publică marți sau miercuri. Deficitul, între 7% și 7,1%. La sporuri e vorba de o plafonare, dar urmează o lege a salarizării, care le va lega de performanță (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat luni că proiectul pentru Legea bugetului de stat pe anul 2021 este finalizat, urmând să fie lansat în dezbatere publică marți sau miercuri dimineață cel târziu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Prim-ministrul Florin Cîțu, despre bugetul pentru 2021

„Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri care vor fi pentru o ordonanță de urgență sau amendamente în Parlament, cu cei din coaliție, în coaliția de guvernare. Bugetul este finalizat, va fi în transparență publică mâine sau miercuri dimineață cel mai târziu”, a declarat premierul.

El a precizat că deficitul bugetar a fost estimat la între 7% și 7,1%.

Întrebat dacă sporurile bugetarilor vor fi eliminate sau mai degrabă plafonate, prim-ministrul liberal a răspuns: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori în ordonanță, ori vor fi în Parlamentul României. E vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o lege a salarizării, care va lega sporurile de performanță în sectorul public”.

În urmă cu aproape două săptămâni, prim-ministrul Florin Cîțu anunța că Guvernul va introduce în premieră sistemul de bugetare multianuală. Deși s-a arăta de părere că o măsură de acest gen va fi în efect abia din 2024, demnitarul a explicat că acest demers începe practic cu bugetul din 2021, în a cărui construcție a fost luată în considerare și strategia pentru 2022.

„Este important pentru noi prin acest buget să menținem încrederea pe care am construit-o și pe care am câștigat-o anul trecut, încredere față de Comisia Europeană, față de investitorii străini, față de agențiile de rating. De aceea, este un buget foarte important. Este un buget care, în același timp, trebuie să susțină relansarea economiei. Este un buget care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare, 2021-2024. Mai mult, analiza pe acest buget este puțin diferită, pentru că începem cu acest buget prima parte a unei bugetări multianuale. De aceea, vom introduce în România – cred că din 2023 – bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget și mă uit și la bugetul din 2021, și la bugetul din 2022, și vă spun că aceasta este discuția în Comisia Europeană. Vorbim pe cele două bugete. Pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022. Deci este puțin mai laborioasă această muncă, dar în premieră introducem această bugetare multianuală, care va fi în efect, cred eu, din 2024”, spunea Florin Cîțu, în 27 ianuarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:28 - Vor fi maxim 16 ministere în noul Guvern. Decizia coaliției
17:27 - Gheorghe Ialomițianu: Guvernul actual a sacrificat finanțele României pentru câștigarea alegerilor. Numai de la începutul anului datoria publică până în septembrie a crescut cu 140 de miliarde de lei, mai mult decât în pandemie (VIDEO)
17:04 - Consiliul JAI discută joi despre data de eliminare a controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria, anunță MAI. Cătălin Predoiu va participa la eveniment
17:02 - Un italian a rămas fără 33.000 de euro după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Cum l-a păcălit
17:01 - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
16:59 - Cunoscut epidemiolog din România, despre Boala X: „Rata de mortalitate este 7,6%. La COVID era de 1%”. Care sunt cele mai frecvente simptome
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește