Florin Cîțu: Nu există un buffer, ci încasări mai mari decât anul trecut în contextul în care nu am crescut taxe și am digitalizat economia. Vedeți care e pericolul ca Finanțele să se ducă la PSD? (VIDEO)

Florin Cîțu: Nu există un buffer, ci încasări mai mari decât anul trecut în contextul în care nu am crescut taxe și am digitalizat economia. Vedeți care e pericolul ca Finanțele să se ducă la PSD? (VIDEO)
Foto: Facebook @ Florin Cîțu

Prim-ministrul interimar Florin Cîțu a declarat că discuția despre o eventuală creștere a salariilor, pensiilor și alocațiilor, una dintre revendicările PSD, poate fi făcută doar ținând cont de faptul că România este în procedură de deficit excesiv și că investițiile din 2022 vor fi de minim 6% din PIB. În plus, susține președintele PNL, liberalii doresc reformarea aparatului administrativ.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Florin Cîțu, despre situația economică a României și eventuale majorări

Întrebat dacă au fost finalizate simulările pentru o eventuală creștere a salariilor, pensiilor și alocațiilor, premierul interimar a răspuns: „Domnul Vîlceanu are simulările, vom vedea care va fi varianta finală. (…) Important este că orice variantă avem trebuie să ținem cont de faptul că România este în procedură de deficit excesiv. Nu putem să depășim deficitul pentru anul viitor. În același timp, Partidul Național Liberal ține la câteva lucruri foarte importante. Investițiile de anul viitor erau trecute la 6% din PIB, sunt minim 6% din PIB, s-ar putea să mergem către 7%. Vrem o reformă a aparatului administrativ, la asta ținem foarte mult. Am spus de fiecare dată, eu cât o să fiu prim-ministru n-o să cresc taxele, ținem foarte mult la acest lucru, vedem ce se întâmplă în viitor. Avem un rating de țară pe care l-am crescut, nu vrem să destabilizăm situația. În acest context, putem să discutăm și de creșteri de salarii și creșteri de pensii și de alocații”.

Referitor la presupusul buffer bugetar de 40 de miliarde de lei despre care PSD spune că ar putea acoperi aceste creșteri, președintele PNL a afirmat: „În acest moment avem o execuție bugetară mai bună decât anul trecut. Cei 40 de miliarde, încasări mai mari, nu reprezintă un buffer. Ele sunt încasări mai mari decât anul trecut”.

„Aceste încasări au făcut în contextul în care nu am crescut taxe și am digitalizat economia. Eu nu știu, dacă am fi crescut taxele, dacă aceste încasări ar fi fost făcute. Acel buffer este pentru a menține deficitul pe traiectorie, în timp ce deja am crescut cheltuielile în acest an cu investițiile, am avut și alte cheltuieli de sănătate ș.a.m.d. Nu există un buffer, există încasări mai mari. Vedeți care este pericolul ca Finanțele să se ducă la PSD?”, a adăugat Florin Cîțu, care a vorbit și despre certificatul verde, și despre stadiul negocierilor cu PSD.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană