Florin Cîțu: Nu umblăm la veniturile cetăţenilor, nu creştem taxe, nu băgăm taxe. Suntem în perioadă de criză

Florin Cîțu: Nu umblăm la veniturile cetăţenilor, nu creştem taxe, nu băgăm taxe. Suntem în perioadă de criză
Foto: Inquam Photos / George Călin

Florin Cîțu, ministrul liberal al Finanțelor, a dat asigurări că Guvernul din care face parte nu va crește taxele, nici nu va introduce unele noi, nu va reduce veniturile populației și nici nu se va împrumuta la Fondul Monetar Internațional. Cîțu a mai explicat faptul că, în 2020, România are niște cheltuieli în plus, din cauza epidemiei de coronavirus, dar această situație specială nu se va prelungi și aceste cheltuieli nu vor mai exista în anii următori. Chiar și așa, liberalul a spus că vrea să lase o rezervă financiară pentru bugetul de stat pe anul viitor, pentru că „nu se ştie ce situaţie poate apărea”.

Florin Cîțu: Nu creştem taxe, nu băgăm taxe

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a dat asigurări că Guvernul PNL nu va crește taxele, nu va introduce unele noi și nici nu se va împrumuta la Fondul Monetar Internațional. El a mai precizat că liberalii știu să se ocupe de finanțele țării și tocmai de aceea România se bucură de încrederea investitorilor.

„Ca să fie foarte clar: nu umblăm la veniturile cetăţenilor, nu creştem taxe, nu băgăm taxe, nu facem nimic din aceste strategii şi nici nu vom lua bani de la Fondul Monetar Internaţional. Ceea ce am făcut noi anul acesta este un lucru în premieră nu numai pentru România în 30 de ani de zile – să poţi să finanţezi un deficit de 8,6% din piaţa internaţională. Multe ţări din lumea asta nu pot să facă acest lucru. Uitaţi-vă la America Latină, uitaţi-vă că deja sunt ţări din Africa care astăzi dau default. Noi ştim să ne finanţăm şi am arătat că avem încrederea investitorilor”, a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă în judeţul Gorj, potrivit Agerpres.

Ministrul a insistat că acum suntem într-o perioadă de criză, or introducerea de taxe și reducerea veniturilor sunt contraproductive în astfel de perioade: „Nu vom face greşelile făcute de alţii în trecut. Iar cei care ne acuză pe noi de taxe, de creştere de taxa unică, au introdus taxe în ultimii ani. Noi am scos taxe, nu vom băga niciodată taxe în perioadă de criză”.

Ministrul Finanțelor dă asigurări că veniturile populației nu vor fi reduse

Totodată, Florin Cîțu a ținut să precizeze că nici nu se pune problema reducerii veniturilor populației.

„Nicio taxă nu poate fi introdusă pe perioadă de criză. Suntem pe perioadă de criză – orice discuţie despre taxe sau reduceri de venituri este contra-productivă. Din contră, în acest moment ai nevoie să injectezi lichiditate în economie, nu să scoţi lichiditate din economie”, a ma explicat ministrul liberal.

Florin Cîțu a mai afirmat că, anul acesta, România are în buget cheltuieli de aproape 11 miliarde de lei, dar este o situație specială, cauzată de epidemia de coronavirus. Aceste cheltuieli nu vor mai fi anul viitor. Chiar și așa, el vrea să lase o rezervă financiară pentru bugetul de stat din 2021: „E nevoie ca Guvernul viitor să aibă acest buffer, pentru că nu se ştie ce situaţie poate apărea şi anul viitor şi atunci mă asigur că există surse de finanţare alternative”.

Ultima oră
19:46 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”
19:30 - PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Sunt măsuri concrete de sprijin în fața acestui val de scumpiri
19:26 - Radu Mocanu, unul dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din Suceava: Suntem nemulțumiți de felul în care a fost încadrat incidentul. Am fost jefuiți, iar la Boșutar cred că se poate vorbi și de tortură (VIDEO)
19:11 - Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte – deschise cu până la 50% din capacitatea maximă
19:02 - Peste 3.000 de elevi și profesori au fost testați pozitiv pentru COVID-19, după 10 zile de la începutul anului școlar
19:01 - Ludovic Orban, după declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis: Pare ceva făcut de echipa Cîțu. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unuia sau altuia dintre candidați
18:46 - Accident pe A1. O mașină a luat foc, după ce s-a ciocnit cu un autocar în care se aflau 30 de persoane
18:40 - Polonia: Guvernul a recomandat ca a treia doză de vaccin Covid-19 să fie administrată deja persoanelor cu vârsta peste 50 de ani și personalului medical
18:31 - Sorin Cîmpeanu: Este falsă problema neplății burselor pentru 400 de studenți