Florin Cîțu: OUG privind alocațiile va fi aprobată joi. Guvernul e nevoit să dea Ordonanța care să respecte decizia coaliției din decembrie, pentru că Parlamentul nu și-a făcut treaba

Florin Cîțu: OUG privind alocațiile va fi aprobată joi. Guvernul e nevoit să dea Ordonanța care să respecte decizia coaliției din decembrie, pentru că Parlamentul nu și-a făcut treaba
Foto: Florin Cîțu / Facebook

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că Guvernul a ajuns în situația de a da o Ordonanță de Urgență privind alocațiile pentru copii deoarece Parlamentul nu și-a făcut treaba până acum. Șeful Guvernului a spus că încă din decembrie membrii coaliției au decis că anul acesta va exista o singură majorare, cea care a avut deja loc la 1 ianuarie. Prin OUG ce va fi adoptată joi, alocațiile vor fi majorate cu 20% de la 1 ianuarie 2022. „Acum avem o decizie care arată o creștere de 20% față de momentul în care au început aceste creșteri care duceau la această dublare. Noi am decis cinci pași, acum suntem la al doilea”, a mai afirmat Cîțu.Premierul a mai spus că pe el îl interesează creșterea economică și creșterea puterii de cumpărare a românilor.

Florin Cîțu, despre majorarea alocațiilor pentru copii

„În primul rând, am un gust amar că discutăm despre alocații în acest moment, pentru că Parlamentul nu și-a făcut treaba. A fost un amendament trecut la Senat în iarnă, Parlamentul putea lua o decizie clară până acum. Am avut o decizie în coaliție că vor crește doar o dată anul acesta, dar Parlamentul dacă voia altă decizie trebuia să rezolve. Guvernul e nevoit să dea OUG care să respecte decizia coaliției din decembrie – că anul acesta va fi o singură creștere.

Noi am prezentat, la începutul anului, un calendar al evoluției deficitului bugetar, al finanțelor publice. Am discutat despre cheltuieli, din care fac parte salarii, pensii, alocații. Pentru toate vom avea un calendar transparent de creșere. Pe mine mă interesează ca toate, alocațiile, de exemplu, să fie transparente, să știe părinții când au loc, și legate de creșterea economică. Adică dacă avem o creștere economică puternică și sănătoasă, să beneficieze și ei.

UDMR au o propunere ca alocațile să fie legate de venitul familiei. Sunt mai mutle formule, noi vrem să creăm acest mod transparent ca oamenii să știe în fiecare an că acestea cresc cu X.

Acum OUG care va fi aprobată joi… Dar, repet, e ce avem acum. Coaliția, până în decembrie, poate lua mai multe decizii care pot să vină chiar cu formula care să înceapă cu 1 ianuarie 2022. Acum avem o decizie care arată o creștere de 20% față de momentul în care au început aceste creșteri care duceau la această dublare. Noi am decis cinci pași, acum suntem la al doilea.

În ședința de Guvern nu am vorbit de indexarea inflației.

Mă interesează ce pot să cumpere oamenii cu acești bani, și cu pensii, și cu salarii, și cu alocații. Trebuie să avem o creștere economică neinflaționistă. Deci să crească puterea de cumpărare”, a declarat premierul Florin Cîțu, pentru TVR.