Florin Cîțu: Pensiile speciale vor dispărea cu reforma sistemului de pensii / Să știți că și militarii plătesc contribuții / Orice reformă voi face va veni și cu un cost politic pe care mi-l asum

Florin Cîțu: Pensiile speciale vor dispărea cu reforma sistemului de pensii / Să știți că și militarii plătesc contribuții / Orice reformă voi face va veni și cu un cost politic pe care mi-l asum
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-ministrul Florin Cîțu a vorbit joi seară despre situația pensiilor speciale, despre care spune că vor dispărea odată cu reforma sistemului de pensii. Premierul a explicat că orice reformă va face în acest an va veni și cu un cost politic, pe care și-l asumă, și susține că în 30 de ani nu au existat politicieni care să își asume acest cost „și fiecare a mai adăugat la problemele pe care le avem”.

Premierul Florin Cîțu, despre reforma sistemului de pensii

Întrebat joi seară, la Digi 24, când dispar pensiile speciale, prim-ministrul a răspuns: „Ele vor dispărea cu reforma sistemului de pensii, în care vom trece toate pensiile pe contributivitate”.

Întrebat dacă toate pensiile din România vor trece pe sistem de contributivitate, inclusiv cele ale militarilor, Florin Cîțu a explicat că și militarii plătesc contribuții: „Dacă vă uitați în programul de guvernare al acestei coaliții, am spus foarte clar, noi vrem să trecem pensiile pe sistemul de contributivitate. În ceea ce privește pensiile militarilor, acolo este o altă discuție – să știți că și ei plătesc contribuții, doar că este o lege separată și vom discuta în parte. Ele sunt separate de acest sistem”.

Referitor la situația pensiilor aflate deja în plată, premierul a afirmat că există o dezbatere cu privire la cât este de constituțional să le „ataci”: „Știți că este o dezbatere, dacă este constituțional să ataci pensiile care sunt deja în plată. Sunt mai multe, nu sunt un specialist, dar vom vedea ce vor spune specialiștii. Înțeleg că sunt mai multe dezbateri în acest sens, dar știm foarte bine că pensiile magistraților au fost atacate de trei ori la Curtea Constituțională și au câștigat, așa că…”.

„Ideea este că dacă ai un sistem care trece pe contributivitate, tot sistemul, este altceva”, a subliniat demnitarul.

Întrebat dacă este corect să fie plătită o pensie de 78.600 de lei plătită lunar unei persoane care a fost și magistrat, și militar, premierul Florin Cîțu a afirmat: „E corect, nu e corect, au fost lucruri pe care le-au făcut politicienii 30 de ani de zile, pe care multe dintre ele le vom corecta și anul acesta. Vom începe anul reformelor. V-am spus că mi-am asumat din primul moment că tot ce voi face anul acesta reformă va veni și cu un cost politic pentru mine și îmi asum acest cost politic. Nu au existat politicieni în ultimii 30 de ani de zile care au vrut să își asume acest cost și fiecare a mai adăugat la problemele pe care le avem și pe care dumneavoastră le identificați astăzi. Dumneavoastră îmi spuneți mie să le corectăm pe toate peste noapte, nu se poate să le corectăm peste noapte, dar v-am spus ce corectăm și mergem și corectăm, și am început. Anul trecut și anul acesta, dar anul acesta mai mult, au fost înghețate cheltuielile de personal în sectorul bugetar. Ele scad ca procent din PIB. Începem cu reformele”.