Florin Cîțu: România a pierdut 4,7 milioane euro bani europeni pentru decontarea a peste 178.000 de teste din cauză că Ioana Mihăilă nu a semnat contractul de finanțare (VIDEO)

Florin Cîțu: România a pierdut 4,7 milioane euro bani europeni pentru decontarea a peste 178.000 de teste din cauză că Ioana Mihăilă nu a semnat contractul de finanțare (VIDEO)
Foto: Facebook

Comisia Europeană aprobase fonduri europene de 4,7 milioane de euro pentru decontarea a 178.110 teste de depistare a infecției cu SARS-CoV-2, însă România a pierdut banii din cauză că Ioana Mihăilă, la acel moment ministru al Sănătății, nu a semnat contractul de finanțare, a explicat premierul interimar Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Ce a spus Florin Cîțu despre Ioana Mihăilă și pierderea banilor europeni pentru decontarea testelor COVID-19

„A existat în luna iulie, Comisia Europeană a lansat o linie de finanțare destinată statelor membre în vederea asigurării accesului la certificatele verzi COVID, în cadrul instrumentului de finanţare ESI. Au fost solicitate depuneri de aplicații pentru finanțare către statele membre interesate. Ministerul Sănătăţii a depus o aplicație pentru obținerea de fonduri în data de 2 iulie, care a fost analizată de Comisia Europeană şi aprobată pentru suma de 4,7 milioane de euro pentru asigurarea decontării unui număr mare, în număr de 88.350 teste PCR şi 89.760 teste rapid antigen. Decontarea, rambursarea testelor se poate realiza doar în corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoane solicitante pentru perioada iunie-octombrie 2021.

În ceea ce priveşte semnarea contractului de finanţare menționăm următoarele: acesta a fost transmis spre avizare internă în prima jumătate a lunii august, Direcția Juridică a discutat de mai multe ori despre necesitatea semnării urgente a acestuia cu ministrul de la acel moment, însă contractul a fost returnat Direcției Juridice neavizat în 7 septembrie. Deci, acești bani au fost pierduți pentru că ministrul de la momentul respectiv nu a dat curs acestui lucru”, a declarat Florin Cîțu.

Nu este prima oară când oficialul liberal o critică pe Ioana Mihăilă pentru felul în care a gestionat eforturile de combatere a pandemiei. La retragerea USR din Guvern, Florin Cîțu cerea efectuarea unei anchete pentru a vedea cum a pregătit Ministerul Sănătății cel de-al patrulea val pandemic. De altfel, inclusiv Ioana Mihăilă a recunoscut într-un interviu pentru Politico că s-a greșit în pregătirea valului 4.

Ultima oră
18:20 - CNCAV: 150.639 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 111.033 au primit prima doză
18:15 - Mirel Joacă-Bine, ucis în timpul unui jaf în Italia. Românul devenit celebru pentru numele său a fost împușcat mortal de proprietarul magazinului pe care îl jefuia
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației
17:24 - Florin Cîțu: Nicolae Ciucă a cerut PSD și USR un armistițiu politic. Partidele să susțină un guvern minoritar PNL – UDMR, pe termen limitat (VIDEO)