Florin Cîțu susține că nu a primit nici acum planurile de restructurare ale companiilor de stat care înregistrează pierderi. Cine va mai beneficia de subvenții (VIDEO)

Florin Cîțu susține că nu a primit nici acum planurile de restructurare ale companiilor de stat care înregistrează pierderi. Cine va mai beneficia de subvenții (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că nu a primit până acum planurile de restructurare de la șefii companiilor de stat care înregistrează pierderi. Șeful Guvernului a punctat că ori aceștia vor veni cu planurile ori se va întâmpla ca anul trecut, adică subvențiile vor ajunge doar la companiile care sunt profitabile. Precizările vin în contextul în care, la începutul lunii trecute, Cîțu anunțase că firmele de stat care înregistrează pierderi vor primi bani de la bugetul de stat numai în baza unui plan de restructurare sau reformă.

Florin Cîțu, despre planurile de restructurare ale companiilor de stat

Întrebat dacă a primit planurile de restructurare de la șefii companiilor de stat, prim-ministrul a răspuns: „Nu, nu și v-am spus că restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu un plan de restructurare ori facem cum am făcut anul trecut – limităm subvențiile numai către companiile care sunt profitabile și altele trebuie să vină cu planul de restructurare”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

La începutul acestui an, șeful Guvernului anunțase că firmele de stat care înregistrează pierderi vor primi bani de la bugetul de stat numai în baza unui plan de restructurare sau reformă.

„Apare o modificare importantă. Companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget DOAR în baza unui plan de restructurare/reformă. Vă spun clar tuturor. Fiecare proces de restructurare pe care îl voi dispune o să fie monitorizat și judecat în guvern.

Voi cere miniștrilor să prezinte trimestrial stadiul de implementare al acestor programe de restructurare/reformă. Planul de restructuare/reformă pentru companiile de stat cu pierderi reprezintă unul din indicatorii folosiți de mine la evaluarea miniștrilor”, anunța Florin Cîțu, pe 4 ianuarie, într-o postare pe Facebook.

Ulterior, Cîțu a precizat că a cerut miniștrilor „să facă o analiză pe baza de raportare financiară. Pe 4 februarie fiecare minsitru va trebuie să prezinte un memorandum cu cauzele pentru care au înregistrat aceste companii pierderi şi bineînţeles soluţii. Alocarea sumelor de la buget pentru aceşti operatori economici va fi condiţionată ferm de aceste condiţii şi memorandum”.

Prim-ministrul a mai precizat atunci că Guvernul și-a propus să trimită bugetul pe acest an în Parlament pe 4 februarie, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Florin Cîțu: La sporuriile bugetarilor e vorba de o plafonare

Tot luni, premierul Florin Cîțu a anunțat că proiectul de buget este gata și va fi pus în dezbatere publică marți sau miercuri. În cazul sporurilor pentru bugetari, a precizat el, va fi vorba de o plafonare.

Întrebat dacă sporurile bugetarilor vor fi eliminate sau mai degrabă plafonate, prim-ministrul liberal a răspuns: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori în ordonanță, ori vor fi în Parlamentul României. E vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o lege a salarizării, care va lega sporurile de performanță în sectorul public”.

Urmăriți B1TV.ro și pe