Guvernul a aprobat joi scăderea cu 50 de bani a prețului carburanților. Virgil Popescu: „Mă aștept ca în perioada următoare să vedem în piață companii care aplică această Ordonanță” (VIDEO)

Guvernul a aprobat joi scăderea cu 50 de bani a prețului carburanților. Virgil Popescu: Mă aștept ca în perioada următoare să vedem în piață companii care aplică această Ordonanță (VIDEO)
Foto: Virgil Popescu / Facebook

Guvernul a aprobat joi Ordonanța privind scăderea cu 50 de bani a prețului carburanților. Actul normativ va intra în vigoare joi noaptea, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a precizat că se așteaptă ca în piață să urmeze scăderi de prețuri la pompă:

„Ordonanța intră în vigoare în această noapte. Eu mă aștept ca în perioada următoare să vedem în piață companii care aplică această Ordonanță. Sigur, probabil mă veți întreba cât: Să le lăsăm un termen scurt în așa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate și să reflecte aceste modificări”, a transmis ministrul Energiei Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că dacă în această perioadă vor exista creșteri de prețuri nejustificate, vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative.

Cum se aplică Ordonanța

Amintim faptul că în coaliție s-a decis subvenționarea prețului la carburanți cu 50 de bani. Impactul preconizat asupra bugetului, arată proiectul de OUG care urmează să fie adoptat, este de 700 de milioane de lei sub formă de subvenții și un minus de 111 milioane de lei din colectarea de TVA .

Așa cum arată acum, măsura nu este obligatorie pentru benzinari, terminologia folosită fiind ” în cazul acordării reducerii de preț…”.

Reducerea de 0,5 lei per litru va fi suportată în părți egale de stat și de acei benzinari care aleg să o aplice. Totuși, proiectul vine cu o prevedere menită să atenționeze operatorii din domeniu. Conform articolului IV, „creșterea nejustificată a prețurilor în perioada de aplicare…constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative”. OUG la care face referire proiectul dă Consiliului Concurenței și Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) posibilitatea de a sancționa cu până la 1% din cifra de afaceri și cu alte amenzi companiile care practică acțiuni pe care ANAF le cataloghează drept speculative.

Urmăriți B1TV.ro și pe