Guvernul, un nou proiect pentru recensământul urșilor din România. Ghinea: Numărătoarea populației de urs se va face prin metode digitale

Guvernul, un nou proiect pentru recensământul urșilor din România. Ghinea: Numărătoarea populației de urs se va face prin metode digitale
foto: Facebook @ Cristian Ghinea

Ministrul Fondurilor Eruopene a anunțat că Executivul pregătește un nou program de recensământ al urșilor din România. Numărătoarea ar urma să se facă cu ajutorul metodelor digitale, iar ulterior urșii ar putea fi monitorizați cu drone.

România urmează să achiziționeze peste 1.000 de garduri electrice, după cum a anunțat și ministrul Mediului.

Totodată, cele două ministere pregătesc o serie de proiecte prin care să se limiteze interacțiune dintre om și urs și mai ales prin care să se poată realiza monitorizare urșilor.

Guvernul pregătește recensământul și monitorizarea urșilor din România

Încercăm să rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulți ani. În 2016, s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea la urși și prezumția la acel moment era aceea că există un pericol de exces cu această vânătoare și altă prezumție era că evaluările referitoare la numărul populației de urși nu erau bazate pe cifre foarte solide.

Prezumția la acel moment a fost că e o decizie temporară, urmând să se facă un recensământ pe baze științifice a câți urși avem exact în România și apoi se va reveni. Nu s-a întâmplat nimic.

Prin acest proiect lansăm această numărătoare.

Este un proiect de 11 milioane de euro care este finanțat prin POIM Axa 4 – Protecția Mediului. Acest program va fi continuat pentru bugetul european 2021-2027 de PODD, la care lucrăm în aceste zile intens.

Numărătoarea populației de urs se va face prin metode digitale. Vom ști exact cum arată această populație.

Vor fi mijloace de limitare a interacțiunilor dintre om și urs”, a declarat ministrul Ghinea, potrivit Digi24.ro.

La Brșov ar urma să se contruiască un centru care să găzduiacă urșii, aproximativ 100 de exemplare, iar aceștia vor fi monitorizați cu drone.